Zdravé jídlo děti odmítají. Vyhazujeme kilogramy jídla denně, tvrdí kuchařky

Spotřební koš, podle něhož se v jídelnách vaří, určuje, jaké požadavky mají splňovat jídla podávaná ve školní jídelně, a stanovuje doporučenou spotřebu určitých potravin na žáka a den. Podle odborníků letitá norma ale neodpovídá současné době a novým znalostem.

"Požadavky jsou dneska už jiné. Chceme například zvýšit podíl ovoce, zeleniny, přidat trošičku na celozrnných potravinách," říká Eliška Selinger, spoluautorka projektu Máme to na talíři.

Nově také školy zavedou jeden bezmasý den v týdnu. "Před 40 lety to bylo mnohem jednodušší, protože většina školních jídelen nabízela pouze jedno jídlo," sdělila ředitelka školní jídelny Hana Hlasová.

[chooze:article;value:523532]

Školní jídelna v pražské Uhříněvsi denně uvaří asi 1 200 obědů pro tři základní školy. Každý den pak vyhodí přes dvacet kilogramů nesnězeného jídla. "Když je nějaké zdravé jídlo, což je třeba ryba nebo luštěniny, děti to nejedí. Celou porci, kterou jim dám na talíř,  jsou schopny okamžitě vrátit," popsala kuchařka Jana Šulcová.

Nový program se to pokusí změnit. "Samozřejmě se jedná o edukaci dětí, aby třeba tolik nevyhazovaly, ale aby se třeba i více účastnily výběru a měly možnost si zvolit, co na talíř skutečně chtějí," upřesnila Eliška Selinger.

​Děti se shodují, že nejvíc jim chutná tradiční česká kuchyně. Anketa televize Nova mezi ukázala, jakému jídlu dávají přednost. "Mně nejvíc chutnají knedlíky s omáčkou a masem," řekl jeden malý strávník. "Chutná mi tu všechno," přidal se další. "Nemám ráda salát v jídelně," řekla další. "Já nesnáším, když uvaří špenát," sdělil jiný. "Nejradši mám buchtičky s krémem," svěřil se jiný.

[chooze:article;value:534857]

​O sladká jídla děti nepřijdou, ale slazené nápoje už si ve školní jídelně nedají. "Protože cukr přijímáme nejen jako sladký nápoj, ale i v rámci jiných potravin. Třeba buchtičky s dýňovým pyré, které nahradí šodó. Je to také sladké, děti to vlastně baví, protože to je pestré," uvedla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková. "U sladkého jídla se bohužel musí cukr dát. Snažíme se ho dát méně, ale tak, aby to mělo chuť," souhlasila kuchařka Jana Šulcová.

Podle nového spotřebního koše začnou jídelny vařit od příštího školního roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.