Zdravotní péče omezená nebude. Lékaři s Válkem podepsali klíčovou dohodu

Mají výhrady, ale podepsali. Důležitá dohoda českých lékařů se státem byla stvrzena podpisem za přítomnosti ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) a premiéra Petra Fialy (ODS). "Chtěl bych poděkovat všem zúčastněným, že se podařilo této dohody dosáhnout a složitou situaci vyřešit. A dík patří i ministru Válkovi za jeho dlouhé a trpělivé vyjednávání," uvedl předseda vlády na páteční tiskové konferenci. 

Podle předsedy České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka byla jednání tvrdá, ale korektní. "Každý musel částečně ze svých požadavků slevit, ale předpokládáme, že ta dohoda bude stabilní a bude naplněna," prohlásil Kubek. 

[chooze:article;value:531746]

Zdravotnická zařízení v Česku už nebudou díky podpisu zmiňovaného dokumentu muset omezovat péči související s vypovězením přesčasové práce. Lékaři výpovědi stáhli a většinou uvádějí, že je dohoda s ministerstvem podle nich prvním krokem k nápravě jejich odměňování. "Naším cílem není omezovat péči, ale učinit medicínu a práci ve zdravotnictví tak atraktivní, abychom měli dostatek lékařů, lékařek a zdravotních sester," upřesnil šéf ČLK.

Mezi dřívější požadavky komory patřily i výsluhy pro zdravotníky. O nich je ministerstvo zdravotnictví připraveno jednat v příštím roce, i když je za zásadní téma nepovažuje.

​​"Při jednání, která měla odvrátit protesty zdravotníků, byly výsluhy naprosto okrajovým tématem. A jde jen o jednu z mnoha věcí, které jsou rozjednané a budeme o nich ještě mluvit," říká pro TN.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Doživotní renta pro vysloužilé lékaře je nesmysl, říká komentátor Čaban (6/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.