Zdravotní sestry jsou náchylné k vyhoření. Nový systém jim má pomoci

Jeden telefonát za druhým. S tím se denně pere i zdravotní sestra Alžběta Šafránková. "Většinu dne nám lidi telefonují, což nás tedy zdržuje, protože při tom ordinujeme. Volají s banalitami, například, že je kouslo klíště, nebo že se objevil nějaký pupínek," postěžovala si paní Šafránková.

"Ony prostě slyší zazvonění telefonu a zvedá se jim tlak, je jim opravdu nepříjemně a mají příznaky vyhoření," řekl praktický lékař Ondřej Sobotka.

[chooze:article;value:503418]

Právě zdravotní sestry jsou podle psychologů k syndromu vyhoření anebo přepracování náchylnější. Řada z nich kvůli zdravotním problémům nakonec skončí na neschopence. "Potíže buď neustávají anebo se přesedlají jinam. To znamená, že je už nebolí záda, ale začne je bolet břicho a než přijdeme na to, že to je projev nějakého nezdravého pracovního nasazení, tak to chvíli trvá," sdělil psycholog Tomáš Morávek.

Lékař Sobotka se rozhodl, že možný syndrom vyhoření u své zdravotní sestry bude řešit ještě předtím, než k němu dojde. S týmem dalších lékařů a odborníků vymysleli systém virtuální zdravotní sestry, kterému říkají Emmy. "Vytvořili jsme si vlastní software, který zefektivňuje komunikaci. Je to pohodlné jak pro pacienty, tak i pro lékaře," raduje se Sobotka.

"S tou Emmy to tady funguje mnohem lépe, protože když pacienti něco potřebují, tak nemusí volat a nemusí čekat na to, až jim to zvednu," řekla zdravotní sestra Mariana Langová. Virtuální zdravotní sestra té reálné denně ušetří až hodinu a půl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.