Zdravotní sestry mají svátek. Nejhorší je utrpení dětí, řekly o své práci

V nemocnici v Hořovicích si Mezinárodní den sester připomínají už poosmé. "Viděli jsme v tom skvělou příležitost, jak zdravotníkům vyjádřit poděkování za jejich výtečnou práci a jejich osobní nasazení v téhle profesi," sdělila marketingová ředitelka nemocnice Lucie Michajlov.

"Musí být empatická, musí se vcítit do toho nemocného," popsala kvalitní sestru náměstkyně ošetřovatelské péče nemocnice Blanka Červenková.

Být sestrou je poslání se závazkem celoživotního vzdělávání se. Sestřičky jsou pojítkem mezi pacientem, jeho rodinou i lékařem a znát musejí od všeho něco.

[chooze:article;value:551660]

"Talent, odolnost, oddanost, strašnou pracovitost a důslednost, je to psychologicky náročné, je to technologicky náročné, protože těch přístrojů je strašná spousta," vysvětlil generální ředitel Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš.

Nejtěžším bylo pro ně období covidu. Mnohdy věděly, že jejich pomoc těžce postiženým pacientům je jen dočasná. "Službu jsem hodnotila doma podle toho, jestli někdo umřel, nebo neumřel," zavzpomínala sestra na ARO v liberecké nemocnici Miroslava Hegrová.

A i přes laskavost v práci to mnohé z nich mají těžké i v osobním životě. Paní Vejražkové onemocněl 3,5letý syn leukémií. V průběhu léčby v Nizozemí omylem vdechl lék, dusil se a ochrnul. Dnes je Liamovi 18 let.

"Je to čím dál tím náročnější, ale snažíme se to nějak dávat," řekla. Její život je tak pendlováním mezi Jedličkovým ústavem, rodinou a operačními sály.

[chooze:article;value:550984]

"Svoji práci miluju," svěřila se. "Některé operace jsou delší: tři, čtyři, pět, některé i osm hodin. Člověk musí být neustále ve střehu a sestra musí být připravená na náhlé změny během operace," dodala.

"Nejnáročnější je vidět to utrpení, těžké úrazy. Pro mě jako pro maminku děti a jejich úrazy," poznamenala sestra chirurgie v Liberci Eva Knoblochová. 

Svátek je připomínkou narození Florence Nightingalové. Dámy z prominentní britské rodiny, která se před 180 lety vzdala luxusu a šla pomáhat raněným Britům, kteří v Krymské válce umírali na tyfus, choleru a úplavici. Říkalo se jí "dáma s lampou". Založila první zdravotnickou školu pro dívky a stala se průkopnicí profese všeobecné zdravotní sestry.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.