Zdravotníci opět hrozí masivními protesty. Budeme razantnější než posledně, upozorňují

Jeden z největších protestů českých zdravotníků se odehrál na konci loňského roku. Ve většině nemocnic byl zhruba týden výrazně omezený provoz, byla odložena některá plánovaná vyšetření nebo operace, zdravotníci tehdy hrozili také hromadnými výpověďmi tisíců doktorů a sester. Protest lékařů odstartovala v září změna zákoníku práce. Ta měla podle původního plánu zdvojnásobit zdravotníkům počet přesčasových hodin na 832 za rok.

Za záchranou brzdu na poslední chvíli tehdy zatáhl premiér Petr Fiala (ODS), který po několika neúspěšných jednáních ministra zdravotnictví se zástupci lékařů našel shodu. Podle té měly personálu nemocnic například vzrůst mzdy nebo se novelizovat zákoník práce.

"Tohle je dohoda, kterou my vlastně vyzýváme, že odvoláváme ty nesouhlasy s přesčasovou prací, je to dohoda, která by měla nastartovat další kroky, kterými se musíme ubírat," řekl tehdy předseda Sekce mladých lékařů, viceprezident ČLK Jan Přáda.

[chooze:article;value:555976]

Jenže teď to vypadá, že téměř půl roku od podepsání dohody se další kroky nastartovat nepodařilo. Česká lékařská komora a odbory se obávají neochoty vlády podepsanou dohodu splnit a hrozí tak dalšími protesty.

"Máme stále důvodnější a důvodnější obavy, že ta dohoda, na jejímž základě skončila protestní akce nemocničních lékařů a zdravotníků, že nebude ze strany vlády plněna," sdělil prezident ČLK Milan Kubek.

"Jednání probíhají, pracuje se na těch věcech, já si nemyslím, že to je nějaká nevůle. Ty otázky nejsou jednoduché, je potřeba, aby ministerstvo zdravotnictví v dohodě s klíčovými aktéry dospělo k dobrému řešení. Myslím, že nikdo nemůže říct, že vláda neplní dohodu," reagoval premiér Fiala.

"Dohoda z 8. prosince se nevztahovala pouze k odměňování, ale vztahovala se také k pracovním podmínkám, kde bylo řečeno, že budeme hledat možnosti benefitů pro zdravotníky, a další nástroje, jak zdravotníky v nemocnicích udržet, toto se neděje vůbec," poznamenala předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

[chooze:article;value:555384]

"Setkali jsme se opakovaně, dohodli jsme se, jaké věci kdy a jak v čase naplníme, takže z mého pohledu a z toho, co mám zabezpečit já, tak se snažím všechny tyto věci zrealizovat a naplnit je," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jak a kdy by další protesty probíhaly, zástupci lékařů říct zatím nechtěli, slibují ale, že by byly razantnější než minule. "Politikům, kteří na zdravotnictví kašlou, kteří pohrdají lékaři a zdravotními sestrami, kteří se k nám nechovají fér, tak jim chceme dát pořádně do kožichu," upozornil Kubek.

"Myslím si, že pan ministr Válek si bere pacienty jako rukojmí, protože kdyby to řešil a zajímal se o ní, tak nemohly proběhnout za poslední čtyři nebo pět měsíců dvě schůzky," sdělil poslanec Kamal Farhan (ANO).

"Na základě těchto dvou jednání ministerstvo už několik týdnů připravuje na nějakém kompromisní variantu na která bude předložena. Jinak dveře ministerstva jsou vždycky otevřeny. Dohodu bereme vážně a za ministerstvo zdravotnictví plníme," reagoval Václav Pláteník, náměstek ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09).

Pláteník zároveň dodal, že zákon o odměňování bude zveřejněn v pátek. Další jednání mezi zdravotníky a ministerstvem zdravotnictví by mělo proběhnout ve středu.

Podívejte se na záznam tiskové konference:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.