Zdravotnické odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Nelíbí se jim jednání vlády

Na páteční tiskové konferenci vyhlásily zdravotnické odbory stávkovou pohotovost. Obořily se tak proti ministerstvu financí, které v rámci snahy o ulevení státnímu rozpočtu přišlo s návrhem, aby v roce 2024 nebyla valorizována platba zdravotního pojištění za státní pojištěnce.

Odborům ale vadí i další část návrhu, která hovoří o snížení platových tarifů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy od počátku roku 2024 o pět procent. Odbory pobouřilo prý i to, že ministerstvo návrh připravilo "tajně" a "bez připomínkového řízení ho předložilo rovnou do vlády". Odborový svaz se měl informace dozvědět až 1. června.

[chooze:article;value:507368]

​"Za třicet let fungování republiky jsme se nesetkali s tím, že by se k návrhu rozpočtu nemohly odbory vyjádřit. Materiál jde ještě nad rámec konsolidačního balíčku, s kterým jsme také nesouhlasili," řekla na tiskové konferenci předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková.

Podle ní rozhodnutí vlády popírá principy sociálního dialogu a demokracie. "Připravit zdravotníky o čtrnáct miliard je nehorázné," dodala. Odbory zdůrazňují navíc i to, že vláda v roce 2022 zrušila schválené zvýšení plateb zdravotního pojištění s tím, že místo toho nastavila valorizaci plateb za státní pojištěnce. To chce ale podle odborů ministerstvo nyní zrušit.

Odbory se proto rozhodly pohrozit stávkou. Tu uspořádaly například i v roce 2008 či 2011. Letošní stávka ale podle Žitníkové nemusí přijít hned. "Já neříkám, že to bude zítra, nicméně štěstí přeje připraveným," dodala. Metodiku a interní dokumenty už ale mají odbory připravené.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.