Zdravotníkům se nelíbí návrhy pravidel pro platy. Nejsou prý fér

Po tlaku lékařů ze začátku týdne to vypadá, že se ministerstvo zdravotnictví snaží své sliby, na kterých se se zástupci zdravotníků a odbory dohodlo na konci loňského roku, plnit.

"Většina z těch 21 úkolů už byla splněna a zbývají splnit legislativní úkoly a zákon o odměňování. Předpokládáme, že se v týdnu domluvíme na detailech a tento zákon bude přijat," tvrdí náměstek ministra vnitra Václav Pláteník.

"Bude sjednocovat odměňování ve státních, krajských i soukromých nemocnicích tak, aby lékař bral 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy ve státě, a to na základě jeho vzdělání," doplnil Pláteník.

[chooze:article;value:556332]

U nejméně zkušeného lékaře, který musí pracovat pod odborným dozorem se specializovanou způsobilostí, by měla odměna odpovídat 65 tisícům korun. Ohodnocení nejzkušenějších lékařů se specializací by potom odpovídalo zhruba 130 tisícům měsíčně, a to včetně osmi hodin přesčasové práce týdně.

"Jde o výrazný nárůst jistoty pro všechny lékaře, neboť v současné době mají lékaři jistotu pouze danou takzvanou tarifní tabulkou, která se v případě poskytování zdravotních služeb pohybuje od 41 380 Kč do 71 700 Kč měsíčně, v závislosti na platové třídě a platovém stupni," dodává ministerstvo zdravotnictví.

Jenže odbory s návrhem, který jim ministerstvo zdravotnictví zaslalo včera večer, nesouhlasí. "Ten návrh nevede úplně ke sjednocení odměňování, neustále je tam rozdíl mezi platem a mzdou," tvrdí předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

[chooze:article;value:556792]

"Když jsem si přepočítávala ty základní koeficienty, tak například u sester by to v nejvyšších tarifních tabulkách znamenalo poklesy oproti současnému stavu," doplnila Žitníková.

Kromě návrhu zákona o odměňování je dalším předmětem jednání i úprava zákoníku práce. V novele, která je teď ve Sněmovně, by mohla přibýt například možnost 24hodinových směn ve zdravotnictví.

"Je tady jedna věc, a to je otázka těch mimořádných přesčasů pro lékaře, které tady už byly jednou zavedeny. Znovu se o tom vede debata. Shoda na tom nebyla, takže o tom povedeme případně debatu někdy v budoucnu," tvrdí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zástupci lékařů a odboráři se s resortem zdravotnictví i práce znovu sejdou ve čtvrtek, kdy budou řešit jak novelu zákoníku práce, tak právě odměňování.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.