Zdražování potravin končí. Není důvod dál zvedat ceny, tvrdí ministr Výborný

Antimonopolní úřad v pondělí zveřejnil návrhy, kterými by rád posílil své pravomoci. "V současné chvíli je analyzujeme. To téma cen potravin nás dlouhodobě zajímá. Ukazuje se, že i ta veřejná debata může mít pozitivní výsledky, protože na začátku prosince jsme slyšeli dramatická oznámení, jak se bude zdražovat, to se ale nestalo," řekl Výborný.

​Ministra některé návrhy překvapily a nechápe, proč je úřad vydal dříve, než byly prodiskutovány v pracovní skupině, která je na to vyhrazená. Navíc by prý měl úřad více využívat pravomoci, které v tuto chvíli už má. "Má v rukou nástroje, které nevyužívá tak, jak by měl. Například počet sektorových šetření nemá ničím vymezen. Historicky se věnuje veřejným zakázkám a dodržování jejich pravidel, což je v pořádku. Ale na tu hospodářskou soutěž trochu zapomíná," okomentoval.

[chooze:article;value:536089]

Ceny potravin by podle ministra zemědělství měly být stabilní. "Inflace klesá, ceny energií jsou stabilní, vstupní komodity ze strany farmářů jsou na nákladových cenách, byť trochu vzrostla cena mléka, cena potravinářské pšenice je ale pod nákladem zemědělce. Nevidím důvody, proč by se mělo zdražovat. Možná se může drobně zlevnit, ale nic dramatického," podotkl Výborný.

Podle něj je zřejmé, že za vysoké ceny nemohou farmáři, ani zemědělci. "Troufnu si říct, že to nejsou ani ti malí a střední potravináři. Problém vidím na úrovni toho, že nám nefunguje konkurence v některých segmentech potravinářského sektoru. Máme tady jasný oligopol s dominantním postavením v pekárenství, na což doplácejí malé pekárny," míní.

[chooze:article;value:532356]

"Protože tady historicky nekonáním antimonopolního úřadu došlo k fúzi, která znamená, že Agrofert ovládl velkou část trhu na pekárenském hřišti, podobně to je v mlékárenství. Problém je i na straně obchodníků. Když vidíme, že se obchodní přirážka pohybuje kolem několika stovek procent, týká se to ovoce, zeleniny, to je něco, co být nemá," doplnil ministr.

Předseda lidovců Marian Jurečka podle něj chyboval v době útoku na Filozofickou fakultu UK. "To setkání mělo být ukončeno včas. Bohužel chyboval i ve dnech následujících při tom vysvětlování, které bylo postupně dávkováno. Chybu ale přiznal a omluvil se," řekl Výborný.

Podle něj by měl Jurečka zůstat ministrem práce a sociálních věcí, hlavně kvůli rozdělaným projektům. Z různých stran se ale ozývá, že možná bude Jurečka nahrazený v čele strany, jedním ze skloňovaných jmen je právě Výborný. "Pokud by kdykoliv něco takového přišlo na přetřes, budu to velmi pečlivě zvažovat. Nezříkám se zodpovědnosti ke KDU-ČSL. Také jsem táta tří dětí, ale samozřejmě, kdyby něco takového přišlo, musel bych to řešit s dětmi," uzavřel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.