Zdražování přinutilo Čechy pěstovat ovoce a zeleninu. Zájem o sazenice roste

Místo trávy mají nově záhony a rozšířili skleník. Němcovi ze Zborné na Jihlavsku už se na stále rostoucí ceny ovoce a zeleniny v obchodech nemohli dívat a stali se z nich domácí pěstitelé na plný úvazek.

A Němcovi nejsou zdaleka jediní. V zahradnictvích nic podobného nepamatují. "O sazenice je zájem, protože lidi si začínají zeleninu pěstovat doma sami. Zájem je i o ovocné stromky jako třešně, hrušky, jablka," sdělila Jana Varhaníková ze zahradnictví Janes Garden Heroltice u Jihlavy.

Dobrá zpráva je, že sazenice oproti loňsku skoro nepodražily. Většinu z nich pořídíte za pár korun. S ovocnými stromky je to o něco horší. Tam to jde do stovek za jeden kus.

[chooze:article;value:495755]

Zájem o zahradničení už pocítili i v kompostárnách. Dneska si do jedné z nich dojel třeba pan Zámek. "Lépe to roste, je to jako hnojivo a je to perfektní," pochvaloval si.

"Takový zájem o kompost jsme ještě nezaznamenali. Během měsíce jsme prodali už několik desítek tun," poznamenal mluvčí Služeb města Jihlava Martin Málek.

A nebývalý zájem je i o takzvané komunitní zahrady. Ty vznikají na nevyužívaných pozemcích přímo v centrech měst. Po republice už jsou jich stovky. Plodiny si v nich společně pěstují lidé z nejbližšího okolí. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.