Zdražování se nevyhnulo ani lékům. Ceny rostou hlavně u těch volně dostupných

Ceny rychle rostou a téměř za všechno si připlácíme. A v případě léků to není jinak. Podle lékárníků se zdražování týká zejména přípravků, které vydávají bez lékařského předpisu.

"Celoplošně se zdražení projevilo i v cenách některých léků. Rozhodně to však není důvod k panice, neboť ceny léků vzrostly řádově o pět až sedm procent. Hovoříme tedy o korunových až desetikorunových částkách," vysvětlil na webu České lékárnické komory její prezident Aleš Krebs.

[chooze:article;value:479610]

Lidé se však nemusí bát, že by se zásadně zvedaly doplatky u léků, které hradí pojišťovny. "Mnohé léčivé přípravky vydávané na recept jsou nadále dostupné bez doplatku. Navíc pacienty chrání tzv. limity spoluúčasti, po jejichž překročení zdravotní pojišťovny vrací navíc zaplacené započitatelné doplatky. Rozhodně proto nehrozí, že by lidé najednou neměli peníze na své chronické léky," doplnil Krebs.

Podle zákona platného od roku 2020 pojišťovny vrací peníze lidem v případě, že za léky platí vysoké částky. U seniorů starších 70 let a postižených je limit 500 korun, u dětí do 18 let a dospělých nad 65 let jde o 1 000 korun a u ostatních je to 5 000 korun.

Pořizování léků

V poslední době je řada léků nedostupná a v lékárnách nejdou sehnat. Podle odborníků není však vhodné neuváženě skupovat medikamenty a dělat si zásoby na "horší časy" v případě, kdy lidé léky akutně nepotřebují.

"Zcela nevhodné je skupovat například sirupy pro děti. Ti, kdo je akutně potřebují, je nemusí dostat jen proto, že by byly vykoupeny lidmi, kteří je ve výsledku ani nepoužijí a léky jim v domácí lékárničce nakonec zbytečně projdou a stanou se nepoužitelnými," apeluje viceprezident ČLnK Martin Kopecký.

Podle ministra zdravotnictví nejsou výpadky léků tak dramatické. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.