Zdražování trápí i sousední země. Nákupy v zahraničí se už nemusí vyplatit

Nakupovat za české hranice vyráží v posledních měsících stále víc a víc Čechů. Jezdit na nákupy do Polska lidem dokonce poradil i ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček.

V České republice ale nyní inflace zpomaluje. V dubnu meziročně klesla na 12,7 % z březnových 15 %. Zejména kvůli levnějším potravinám se spotřebitelské ceny snížily i meziměsíčně, a to o 0,2 %. Meziměsíčně zlevnila nejvíce zelenina, a to o 5 %. Klesly ale i ceny vajec (o 12,9 %), polotučného trvanlivého mléka (o 12,3 %), nealkoholických nápojů (o 2,3 %), olejů a tuků (o 2,6 %), drůbeže (o 1,5 %), uzenin (o 0,9 %) a cukru (o 4,0 %), což vyplývá z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Ceny klesají i v některých sousedních zemích, jinde ale naopak stále rostou. Nákup v zahraničí tak možná brzy nebude záruka lepší ceny.

Polsko

Polský centrální statistický úřad (GUS) za duben ohlásil, že inflace v zemi činila 14,7 %. Nárůst cen zboží ve sledovaném období činil podle úřadu 15,1 % a cen služeb o 13,3 %. Meziměsíčně inflace činila 0,7 procenta, z toho ceny služeb vzrostly o 1,4 % a ceny zboží o 0,5 %, uvedl polský web wGospodarce.

Ve srovnání s dubnem loňského roku byly v Polsku zaznamenány vyšší ceny jídla a nealkoholických nápojů o 19,7 % (meziměsíčně 0,5 %), alkoholické nápoje a tabákové výrobky zdražily o 12,4 % (1,0 %) a například oblečení a obuv o 8,1 % (3,3 %). 

Německo

Německo mělo v dubnu meziroční inflaci ve výši 7,2 %, meziměsíční 0,4 %. Inflace v zemi tak stejně jako v Česku zpomaluje. "Míra inflace již druhý měsíc po sobě oslabuje, ale zůstává na vysoké úrovni,“ uvedla Ruth Brandová, prezidentka Spolkového statistického úřadu podle webu destatis.

[chooze:article;value:499977]

​I Němci tak stále řeší vyšší ceny potravin. Například ceny mléčných výrobků byly letos v dubnu u našich západních sousedů o 34,8 procenta vyšší než ve stejném měsíci loňského roku, chléb a cereální výrobky zdražil o 21,3 procenta a cukr, džem, med a ostatní cukrovinky o 19,6 procenta. Ovoce meziročně zdražilo o 6,2 procenta, zelenina o 13,7 procenta. 

Nyní ale ceny některých potravin začaly klesat. V porovnání s březnem například klesla cena zeleniny o 7,5 %, čerstvé zeleniny dokonce o 10,0 %. Cena jedlých tuků a olejů klesla o 3,0 %, máslo zlevnilo o 3,6 %.

Rakousko

Na jihu od nás inflace naopak zrychlila. V dubnu země ohlásila meziroční inflaci 9,8 %, meziměsíční 0,8 %. V březnu přitom Rakousko mělo inflaci ve výši 9,2 %. "Inflace se zvyšuje v oblasti volného času, cestování a služeb," uvedl generální ředitel Statistics Austria Tobias Thomas ve zprávě. Konkrétnější data za duben úřad oznámí až v tomto týdnu. 

Slovensko

Na Slovensku meziroční inflace v dubnu poklesla na 13,8 %, což je hodnota, kterou v zemi naposledy statistici zaznamenali loni v červenci. Meziměsíčně ceny v dubnu vzrostly o 0,6 %, uvedl slovenský statistický úřad.

"Pozitivní informací bylo výrazně přibrzdění dynamiky růstu cen potravin, v dubnu zdražily jen o 0,3%. Byl to nejnižší meziměsíční nárůst od října 2021," uvedl úřad. Z devíti sledovaných potravinových skupin inflaci ovlivnily zejména vyšší ceny chleba a obilovin o 1,2 %, masa o 1 %, a cukru a cukrovinek o 1,3 %. Pokles naopak zaznamenaly tři skupiny - oleje a tuky o 2,4% (máslo o 3,6%), zelenina o 3,3 % a po dlouhém období i mléko, sýry, vejce (zejména vejce o 1,1%).

Na nákupy do Polska lákají i cestovní kanceláře. Podívejte se, za jakou cenu minulý měsíc nabízeli cestu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.