Zdrcení rodiče obětí z fakulty: Máme spoustu nezodpovězených otázek

Část rodičů obětí tragédie na pražské filozofické fakultě z loňského prosince stále podle svých slov čeká na vysvětlení některých nejasností týkajících se celého případu.

"Pokud existovaly ve veřejném prostoru nějaké otázky, pak měly být zodpovězeny. Pokud existovaly nějaké pochybnosti či fámy, měly být vysvětleny nebo vyvráceny. Žel bohu, nestalo se," píše se v prohlášení, pod kterým jsou podepsáni Lenka Šimůnková, Bohunka Juráková a Martin Richter.

"Je smutné, neomluvitelné a k vzteku, že my, pozůstalí po obětech, musíme doslova žebrat o informace kompetentní státní instituce a úřady, které nemají sebemenší právo tyto informace zadržovat či tajit," dodávají a kritizují údajná pochybení policie i neochotu kontrolních orgánů se těmito problémy zabývat.

[chooze:article;value:563308]

Upozorňují také na nepřipravenost policie na podobnou událost. "Již dlouhodobě existuje v ČR hrozba pokusu hromadného vraždění náhodných nevinných lidí. Navíc žijeme desítky let v době teroristických útoků, dalších útoků na nevinné oběti, které mohou udeřit kdykoli a kdekoli," píší a připomínají například střelbu v ostravské fakultní nemocnici. 

Signatáři prohlášení proto vyzývají členy poslanecké vyšetřovací komise, aby pečlivě a transparentně celou událost prošetřili. "Pokud došlo k chybám a nedostatkům na straně ochránců či ochrany bezpečnosti občanů, není myslitelné, aby se takové chyby s nedostatky přešly bez vyvození důsledků a nápravy," zdůrazňují a k činnosti vyzývají také další poslance a senátory i ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a premiéra Petra Fialu (ODS).

[chooze:article;value:561175]

Přímo komisi pak poslali desítky otázek týkající se zásahu, věcí, které mu předcházely, i přijatých opatření. Podle rodičů by měli poslanci prověřit například okolnosti, za kterých pachatel získal zbraně, ale i to, jaká opatření byla učiněna, aby se něco podobného neopakovalo. "Jak to, že nikoho nezarazil takový arzenál zbraní u tak mladého člověka (dokonce studenta) pořízený za tak krátkou dobu?" ptají se.

Dále je také zajímá, jak probíhalo přijímání opatření po předchozích hromadných střelbách, jak je v Česku nastavena ochrana takzvaných měkkých cílů, jak probíhalo vyšetřování vraždy v Klánovicích, kterou spáchal stejný pachatel, jak probíhala pomoc zraněným na fakultě, nebo třeba to, jak probíhala lokalizace telefonu střelce.

Policie v ničem nelhala. Odmítám, že jsme mlžili, říká ministr Rakušan (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.