Zdrcující zpráva pro Putina. Přichází o podporu na všech frontách

Putin válku na Ukrajině začal v únoru minulého roku. Nyní chce 47 procent Rusů, aby ji mírově ukončil. Ukázal to průzkum agentury Russian Field. Pokračování agrese po prezidentovi žádá 38 procent dotázaných.

Průzkum, který probíhal mezi 21. a 29 říjnem, také zjistil, že pokračování války podporují většinou muži starší 45 let. Ženy a mladší lidé chtějí spíše vyjednávání.

Od loňské invaze je nyní podpora pro mírový konec konfliktu nejvyšší. Tři čtvrtiny dotázaných by podpořily Putina, pokud by mírovou dohodu podepsal už zítra.

[chooze:article;value:529527]

"Poprvé za tři měření překročila míra nedůvěry v oficiální informace o průběhu vojenské operace míru důvěry," sdělili autoři průzkumu. Údajům, které zveřejňují ruské úřady, nedůvěřuje polovina respondentů.

Dotázaní Rusové ale zároveň mají pro mírové řešení podmínky. Žádají "zastavení krveprolití" a zároveň chtějí část ukrajinského území. "Poměrně často zaznívají i politické požadavky (denacifikace, odmítnutí vstupu Ukrajiny do NATO, demilitarizace)," poznamenali autoři. Jen tři procenta respondentů by mír podpořila, kdyby se jejich armáda stáhla z Donbasu a Krymu.

[chooze:article;value:529485]

Návrat k mezinárodně uznávaným hranicím Ukrajiny je přitom jedním z hlavních požadavků Kyjeva. Šest procent obyvatel Ruska se ale domnívá, že by se Ukrajinci měli vzdát, upozornil web Meduza.

Podpora agrese na Ukrajině je od jejího začátku nejnižší i podle dalších průzkumů z posledních měsíců, upozornil magazín Newsweek.

Čtvrtina dotázaných si navíc myslí, že Rusku se na bojišti nedaří. Přes polovinu jich je naopak toho názoru, že vše jde dobře.

Česko rozšiřuje sankce. Zmrazí majetek, který má Putinova firma u nás (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.