Zdvižený prst pro Západ. Rusové získali stěžejní převahu, upozornil Šedivý

Rusové obnovili ofenzivu v Charkovské oblasti letos 10. května a pronikli zhruba deset kilometrů do ukrajinského vnitrozemí až k první linii obrany napadeného státu. V pátek 24. května ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že už má Ukrajina situaci v regionu pod kontrolou.  

"Rusko ale připravuje útočné akce také 90 kilometrů severozápadně od Charkova a shromažďuje další skupinu vojáků poblíž naší hranice," prohlásil ukrajinský prezident podle listu Kyiv Independent. A příliš optimistický ohledně dalšího vývoje není ani bývalý náčelník českého generálního štábu Jiří Šedivý.

"Když se podíváte na mapu, tak se Rusům podařilo směrem na Charkov vytvořit jakýsi klín u městečka Lypci. Oni tak mohou dělostřelecky odstřelovat Charkov a nemusejí tam posílat rakety, kterých mají nedostatek," říká pro TN.cz Jiří Šedivý.

Je možné se proti útoku dělostřelectva nějak bránit?

To by šlo snad jedině s nějakou protibaterijní baráží. Nepřátelské dělostřelectvo je v první řadě nutné umlčet. A k tomu je možné použít také dělostřeleckou palbu, letecké nebo bezpilotní prostředky či rakety.

V té oblasti ale není Charkov, tedy druhé největší ukrajinské město, jediným strategickým cílem.

Východně od Charkova je také přehrada na řece Severní Doněc. A Putinově armádě se podařilo, že operací ze severu se dostala až téměř k této vodní ploše.

To ale zatím můžeme považovat spíše za nějaké dílčí úspěchy, nebo ne?

Ukrajinci už ale nemohou využívat přímou cestu k zásobování svých vojsk směrem na Kupjansk. A pokud budou chtít udělat jakýkoli manévr, budou tak muset učinit jižně od vodní plochy na Severním Doňci, což je velmi nekomfortní.

Co to v budoucnu může znamenat?

Rusové si vytvořili výhodné podmínky, aby později celou tu oblast mohli ovládnout. To pravděpodobně udělají v určitém okamžiku, až budou mít dost sil.

Kdyby Francie napadla ruské vojáky, mohl by Kreml použít i jaderné zbraně, říká generál Šedivý (2/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.