Že rachejtle vadí jen zvířatům? Maminka ukázala, co dělají s její nemocnou dcerou

Maminka holčičky trpící autismem zveřejnila video, které vyděsilo celý internet. Chtěla totiž lidem otevřít oči a ukázat jim, jak její nemocná dcera trpí při silvestrovských oslavách. Petardy, které mnozí považují za nevinnou zábavu, ji vyděsily tak, že malá dívenka dostala záchvat.

Rány zvenku ji přivedly k šílenství, holčička začala křičet a mávat kolem sebe rukama tak silně, že ji její matka musela držet za hlavu, aby si dívka neublížila. Celou vypjatou situaci proto zveřejnila. "Pro ty, kteří si myslí, že jsou petardy špatné jen pro štěňata: Představte si, co dělají dětem s autismem," stálo v příspěvku.

[chooze:article;value:428229]

Psychiatři a psychologové popsali, proč jsou děti s autismem na rány z ohňostrojů citlivější. "My mezi psychiatry vnímáme, že autisté mají velkou intoleranci na hluk, což je samozřejmě spojené s petardami, intolerují například i vysavač a mixér. Hluk z rachejtlí je pro ně velmi nepříjemný, jak ho vnímají, je však těžké odhadnout," vysvětlila redakci TN.cz dětská psychiatrička Gabriela Jahůdka Vaníková.

"Autisti nemají rádi změny. Mají své zažité rituály, a když je něco jinak, tak jim to vadí. Silvestr je pro ně atypický den, je totiž obecně více hluku, proto s ním mohou mít potíže," popsala Gabriela Jahůdka Vaníková, že silvestrovské kratochvíle mohou být pro děti s autismem velmi nepříjemné.

"Mezi autisty je větší citlivost na hluk. Nesmíme zapomínat na to, že některým zdravým dětem hluk vadí také a nejsou v něm schopny pracovat a soustředit se," řekl pro redakci TN.cz psycholog Václav Mertin.

[chooze:article;value:481291]

"Autistické děti reagují mnohem bouřlivěji než běžní lidé na situace, které jsou pro ně nové, neznámé a ještě je nezažily. Proto při ranách a hluku reagují velmi bouřlivě nebo se naopak seknou. Děti mohou křičet a různě máchat rukama, co se jim odehrává v hlavě, nikdo netuší," vysvětlil psycholog.

"Neznámé a nepříjemné věci v nich vyvolají záchvat," shrnul obtížnou situaci u dětí s autismem psycholog Václav Mertin.

Žádné petardy ani rachejtle na silvestra. V Praze platí zákaz:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.