Ze Slovenska mizí bačové. Chov ovcí přebírají moderní farmy

Pohled na ovce pasoucí se volně na úpatí slovenských hor je čím dál vzácnější. Pasení ovcí a zpracování mléka se v moderní době přesunulo na moderní farmy.

"Ty klasické tradiční salaše, tak jak je známe z vyprávění matek a babiček, bychom spočítali na prstech dvou rukou," řekl Slavomír Reľovský ze Svazu chovatelů ovcí a koz na Slovensku.

[chooze:article;value:552831]

​Bačové žijí skromně. Kamenný dům jim nahrazuje třeba i maringotka. Život mezi ovcemi má ale i výhody, jako je čerstvý sýr a žinčice, což je syrovátkový nápoj z ovčího mléka.

Čtyři bačové ze salaše v Pohořelej na Horehroní se někdy starají až o 500 ovcí. Dojí je ručně dvakrát denně. "Je to robota. Ráno vstáváme v půl čtvrté," řekl pastýř z Pohořelej Ondrej Baliak. "Musíme od rána do večera v kuse pracovat, pracovat a pracovat," dodal valach Andrej Novysedlák.

"Ten člověk tam nemá osmihodinovou pracovní dobu. Ale je potřebné, aby tam byl 24 hodin denně 7 dní v týdnu," popsal Reľovský.

Příčinou nezájmu o práci bačů jsou i nízké platy. "S tímto vlastně bojujeme, protože ta podpora chovu ovcí není na takové úrovni, abychom mohli lidi patřičně zaplatit," vysvětlil Reľovský.

Slovenská krajina tak může přijít o salaše, ovce a tím i o část své identity. "Nebudou lidi. Nevím, jestli to ještě vydrží alespoň dva roky, škoda," řekl pastýř Ondrej Baliak.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.