Ze státní rezervy letos zbývá už jen miliarda. Většina šla na Liberty Ostrava

Vládní rozpočtová rezerva má ze zákona odpovídat nejméně 0,3 procentům výdajů státního rozpočtu na příslušný rok. Letos by tedy měla být minimálně zhruba 6,5 miliardy korun. Ministerstvo financí pro letošek navrhlo téměř dvojnásobek, ani to ale nestačí.

"Pokud se podíváme na období posledních pěti let, tak šla zejména do oblasti zdravotnictví na řešení koronavirové pandemie, na pomoc Ukrajincům a v letošním roce na řešení situace okolo společnosti Liberty Ostrava," popsal ekonom Petr Studnička.

V roce 2019 využila vláda z rezervy jen pět miliard korun, v prvním roce pandemie to bylo ale dokonce přes 112 miliard a v roce 2022, tedy v době, kdy začala válka na Ukrajině a vrcholila energetická krize, bylo z rezerv využito 68 miliard.

V příštím roce se vládní rozpočtová rezerva oproti letošku pravděpodobně zvýší o polovinu. Tedy na asi 18 miliard korun. "V zásadě to jsou dostatečné rezervy, ono pokud dojde skutečně na mimořádné události, tak to je něco, s čím stát musí naložit, že se to promítne do veřejného zadlužení," uvedl ekonom Jan Bureš.

[chooze:article;value:570779]

​"Ta vládní rozpočtová rezerva by neměla být nikterak vysoká, protože je na skutečné řešení mimořádných situací, a ono by se nejednalo o efektivní rozpočtování, pokud bychom si tam vázaly velké finanční prostředky," vysvětlil Studnička.

"Pro státní finance by bylo nejlepší, kdyby ta rozpočtová rezerva byla utajená všem, protože jakmile kdokoliv ví, že tam nějaká rezerva je, tak si o ni snaží říkat," podotkl ekonom Petr Bartoň.

Pakliže stát do konce roku rezervu nevyčerpá, sníží se o tuto částku schodek státního rozpočtu, v opačném případě pak musí přijít jeho navýšení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.