Ze svíček u Karolina bude umělecké dílo. Připomene oběti střelby na univerzitě

S úklidem svíček, květin, fotografií a vzkazů začali studenti už v pátek. "Sklízení započalo v deset hodin dopoledne a sklízelo se celých pět hodin," sdělil vedoucí krizového štábu Univerzity Karlovy Otomar Sláma.

Studenti ukládali svíčky a další předměty do beden, které jsou zatím uschovány v prostorách univerzity. Lidé tam ale nosili svíčky a květiny i v sobotu.

"Nechceme je nějak okamžitě likvidovat nebo je přesouvat, ale předpokládáme, že je přidáme k těm svíčkám, které již máme uskladněné. Stejně tak jako svíčky na Palachově náměstí. Počítáme s tím, že je do 16. 1., kdy začíná Palachův týden, taktéž přesuneme," uvedl Sláma.

[chooze:article;value:535770]

Ze svíček by měla vzniknout skulptura připomínající 14 obětí střelby na filozofické fakultě. O tom, jak bude vypadat, se zatím jedná. "Jsme ve spojení s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou a společně i za jejich pomoci chceme nějakým kreativním způsobem ty svíčky přetvořit," vysvětlila rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

"Předpokládáme, že by to byla nějaká skulptura nebo nějaké umělecké dílo," prozradil Sláma. Podobně vzniklo z vosku z pěti tun svíček před 12 lety po smrti prezidenta Václava Havla obrovské srdce. 

[chooze:article;value:535642]

"My jsme tenkrát angažovali spoustu brigádníků, protože to úmrtí Václava Havla byl tak silný moment, že se lidé chtěli nějakým způsobem v tom angažovat. To je prostě takový akt určité sounáležitosti nebo vyjádření emoce, kterou v tu chvíli mají, a v těch svíčkách to je. Je to velmi krásný, čistý a velmi silný materiál a vůbec se nedivím, že někdo má touhu s tím něco udělat," poznamenal autor Srdce pro Václava Havla.

Srdce pro Václava Havla je k vidění na zámku v Litomyšli. Kde bude stát památka za oběti střelby na filozofické fakultě, zatím univerzita nepotvrdila. Měla by však být buď přímo v budově na náměstí Jana Palacha, nebo v její blízkosti. Samo náměstí by mělo brzy projít rekonstrukcí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.