Ze zatopených domů tahali hasiči 10 lidí. Všude voda a bahno, zoufají si obyvatelé

Voda se valila ulicemi, trhala asfalt, lámala stromy a za sebou nechávala spoušť a vrstvy bahna. "Přišlo to hrozně rychle, bylo to hrozné. Nejhorší asi bylo to, že u můstku se zastavily klády a všechno to šlo k nám na dvorek. Bahno i voda. Měli jsme to pod okny. Naštěstí teda můžu říct, že v baráku to nemáme. Ale v garáži jsou škody také velké," řekla TV Nova obyvatelka Štěnovic Pavla.

Voda odnesla také osobní auto, které se zaseklo pod mostem a hasiči ho museli vyprostit pomocí bagru. "Ve Štěnovicích jsme dokonce zachraňovali deset osob. Z toho jednu pomocí podvěsu vrtulníku za asistence našeho leteckého záchranáře," uvedl mluvčí plzeňských hasičů Petr Poncar.

[chooze:article;value:558399]

​"Osm lidí jsme zachraňovali tím, že jsme jim pomáhali z oken se následně dostat do bezpečí. Jednu osobu jsme zachraňovali pomocí nastavovacích žebříků, ze kterých jsme vytvořili improvizovaný most," sdělil mluvčí Poncar.

Od pondělního rána celá vesnice počítá škody a odklízí následky povodně. Obyvatelé odčerpávají vodu, odstraňují bahno i naplavené věci.

"Je tady šílená spousta práce, spousta bahna, odbahnění. Už včera jsme odčerpali vodu. Tu jsme čerpali vlastně celý den asi do noci. Celou dobu pracujeme," popsal v pondělí obyvatel Štěnovic odklízení následků velké vody.

"Teď tady pomáhají hasiči. Dáváme dohromady nějakou dobrovolnickou aktivitu. Teď především spouštíme dobrovolnou sbírku úklidového materiálu. Potřebujeme samozřejmě košťata, lopaty a všechny tyto věci," popsal starosta Štěnovic Jan Polívka (za STAN).

Povodeň poničila přibližně 30 domů. Škody půjdou do milionů korun. Další deště ale ještě mohou přijít.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.