ŽEBŘÍČEK: Nejoblíbenější alkohol z Evropy. Zabodovalo i Česko

Gastroportál TasteAtlas se pravidelně snaží propagovat vynikající jídla a nápoje zemí po celém světě, a tím tak vzbuzovat nejen hrdost tamních obyvatel, ale i zvědavost turistů. V nejnovějším průzkumu se proto zaměřil na lihoviny evropských států. Žebříček těch nejoblíbenějších je založený na názorech. V tomto případě bylo bráno v potaz hodnocení 2345 lidí.

A na prvních třech příčkách se umístila skotská whisky. Největší oblibě se těší ta ze skotského ostrova Islay. Za ní následují lihoviny z oblasti okolo řeky Spey v severovýchodní části Skotska a z oblasti Highland.

[chooze:article;value:528758]

Do první pětky se navíc dostala také srbská viljamovka, což je druh ovocné pálenky z hrušek, a dubjevača. Jedná se o destilovanou lihovinu z plodů gdoule. V žebříčku nechybí například ani polská żubrówka, italská grappa, řecké ouzo nebo slovenská Spišská borovička.

A co nabídnout má bezesporu i Česko. V žebříčku se na 58. místě umístil tuzemák. Ten se vyrábí zpravidla z bramborového škrobu a přidává se do něj rumová esence. Tvrdou ránu mu ale zasadila Evropská unie (EU).

​Nápoj totiž dříve nesl označení tuzemský rum. Protože se však nedestiluje z cukrové třtiny, předpisy zakazovaly označovat ho jako rum. "Dá se vychutnávat čistý nebo v koktejlech, ale používá se i k přípravě dezertů, zejména tradičního českého vánočního cukroví," popisuje využití tuzemáku portál TasteAtlas.

Pančovaného alkoholu mezi lidmi v Česku přibývá. Více se dozvíte v následující reportáži (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.