ŽEBŘÍČEK: Pláže v Chorvatsku si nevedou špatně. Propadákem jsou jiné destinace

Téměř 22 tisíc zkoumaných lokalit na koupání v zemích EU, Albánii a Švýcarsku a většina z nich je na velmi dobré úrovni. Takový je závěr Evropské agentury pro životní prostředí (EEA), která nedávno zveřejnila výroční zprávu s hodnocením kvality vody v Evropě za rok 2022. 

Normy podle jejích zjištění splnilo téměř 96 % lokalit. Přes 85 % jich dokonce dostalo vynikající hodnocení. Obecně platí, že čistější voda je na mořském pobřeží, řeky a jezera mají naopak o něco horší kvalitu. Zdravotní riziko je ale ve všech typech koupacích vod v Evropě velmi malé. Agentura navíc uvádí, že se situace v posledních desetiletích výrazně zlepšila. 

[chooze:article;value:508403]

​"Systematické monitorování, rozsáhlé investice do městských čistíren odpadních vod a zlepšení kanalizačních sítí vedly k výraznému snížení znečišťujících látek a patogenů. Díky tomuto úsilí je možné se koupat v městských a dříve silně znečištěných oblastech," chválí přístup států EEA. 

Nejlépe je na tom Kypr

Podíváme-li se na jednotlivé země, nejčistější vodu má Kypr. Výborné hodnocení si vysloužilo přes 99 % koupacích lokalit, ve všech případech se jedná o mořské pláže. S druhým nejlepším výsledkem skončilo Rakousko, které naopak žádné moře nemá – zkoumá se tam tak především kvalita vody v jezerech. Za posledních 20 let si země výrazně polepšila. 

​​Třetí a čtvrté místo v žebříčku obsadily dvě nejoblíbenější destinace Čechů – Řecko a Chorvatsko. I přes opakované problémy se znečištěním moře od fekálií, na které si někteří turisté stěžují (viz tento článek), má Chorvatsko stále jedno z nejčistějších pobřeží v Evropě. Velmi dobře jsou na tom z letních dovolenkových destinací také Malta, Bulharsko a Itálie. 

Nejhůř je na tom Polsko

Například Slovinsko, byť je tam kvalita vody také na vysoké úrovni, už je ve srovnání s ostatními evropskými státy lehce pod průměrem. Velmi nízko na žebříčku nalezneme překvapivě například Albánii, pak také Maďarsko, Slovensko a na samotném konci je Polsko. Neznamená to, že by tam bylo nebezpečné jezdit na koupací dovolenou, v porovnání s ostatními unijními státy si ale zkrátka vedlo loni nejhůř. 

Výborného hodnocení dosáhla pouze zhruba polovina lokalit, na druhou stranu nejhorší známku dostala jen dvě a půl procenta z celkových více než 700 míst na koupání. Většina z nich navíc není v pobřežních oblastech. Baltské moře má vodu podle agentury čistější než jezera ve vnitrozemí.

[chooze:article;value:508433]

​Velmi špatné hodnocení na pobřeží dostaly jen dvě pláže v obci Darlowo a jedna ve vesnici Ustronie Morskie nedaleko Kolobřehu. Pro zajímavost, na Kypru, v Řecku nebo Chorvatsku nedostala žádná pláž nejnižší hodnocení. 

Kvalita vody v Česku

Co se týče Česka, podle EEA má téměř 77 % lokalit vynikající kvalitu vody, což se dá považovat za velmi dobré skóre – v Evropě ale patříme k té horší polovině států. Co je ale pozitivní, tak za posledních dvacet let výrazně klesl počet míst s naprosto nevyhovující kvalitou. 

V České republice kvalitu vody monitoruje Státní zdravotní ústav ve spolupráci s hygienickými stanicemi a Českou agenturou životního prostředí. Výsledky pak pravidelně aktualizuje web koupacivody.cz, který spravuje Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR a kde najdete i interaktivní mapu s hodnocenými lokalitami. 

Aktuální stav je takový, že většina koupališť je vhodná ke koupání, na mapě najdeme ale i místa, kde to úřady nedoporučují, a dokonce i dvě lokality se zakázaným koupáním. Jedná se o jednu část Orlíku a rybník u kempu Dolce u Trutnova. 

​Více k zákazu koupání na těchto místech se dozvíte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.