Zelená pro stromy podél silnic a cest. Novela zjednoduší obnovu alejí

Silnice lemovaná stromy je pro českou krajinu typická. Kromě toho, že je takováto silnice na pohled hezčí, to má i řadu praktických výhod. Takzvaná silniční zeleň pomáhá například s adaptací na změnu klimatu. 

Stromořadí se ale musí po čase obnovovat a to u nás vázne. "Podle statistik za každé tři vykácené stromy nebyly vysázeny ani dva nové. Staré stromy, třeba 60leté třešně nebo hrušně a další dřeviny, se podél silnic i polních cest kvůli dožití kácí, ale nové se příliš nevysazují," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:553311]

​Nové stromy se nevysazovaly proto, že podle zákona musí vzrostlé stromy dodržovat třímetrový odstup od sousedního pozemku. Právě to změní novela zákona. 

"Vzdálenost od pozemků sousedících s těmi silničními bude od 1. července jen půl metru," popsal ministr Hladík. Novela tak usnadní výsadbu zeleně v místech, kde je málo místa.

Ministr zároveň zdůraznil, že stromy se budou vysazovat tak, aby neohrožovaly bezpečnost na silnici. "Například tak, že na těch nejnebezpečnějších místech v zatáčkách se stromy sázet nebudou," doplnil Hladík.

Změnu vítá i ministerstvo zemědělství. "Z pohledu resortu zemědělství mají krajinné prvky, tedy kromě jiného stromořadí, pozitivní vliv na odolnost krajiny. Zvyšují odolnost vůči erozi, zadržují vodu v krajině, pomáhají při suchu i při povodních. Nabízejí také útočiště zvířatům a různým rostlinným druhům," uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Na Vysočině vysazují cedry nebo sekvoje. Měly by být odolnější než stávající stromy. Podívejte se na dubnovou reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.