Zelené zdroje mění energetiku. Inovace se projeví na účtech, říkají experti

Oba experti se shodují, že česká elektroenergetická infrastruktura je na velmi dobré úrovni. I tak je ale podle Čambaly potřeba, aby se inovovala. "Mění se celospolečenská poptávka po tom, co ty sítě mají dělat," řekl.

Může za to podle něj změna v jejich využívání. "Dřív byl celý systém nastavený tak, že elektřina teče od velkého výrobce přes přenosovou soustavu do distribuční soustavy a následně ke koncovým zákazníkům," popsal.

[chooze:article;value:555973]

"Dnes se ta společnost poměrně rychle mění. Je tady velké množství uživatelů, které nazýváme prozumenty. Jsou to koncoví odběratelé, kteří ale zároveň elektřinu vyrábí. Díky tomu se vlastně obrací celý systém, jak ho známe," dodal.

Inovace ale nebudou zadarmo. Podle Ruska se očekávají do roku 2035 investice ve výši 475 miliard, což bude znamenat o 10 až 11 miliard ročně navíc oproti současnosti. "Snažíme se využít co nejvíce veřejných prostředků, ale nejsou dostatečné, protože investice jsou velice rozsáhlé. Bude se to určitě promítat do účtů zákazníků," uvedl.

[chooze:article;value:554820]

Výrazné zdražování by to ale podle něj způsobit nemělo. "Pro domácnosti očekáváme, že by dopady mohly být řádově v jednotkách stovek korun ročně," přiblížil. Podle Čambaly by větší dopad mělo, pokud by se neinvestovalo. Zákazníci by podle něj měli problém třeba s provozem tepelných čerpadel, nabíjením elektromobilů nebo prodejem přebytků z fotovoltaiky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.