Zelení hrdinové ukázali směr udržitelné budoucnosti

Otázka společenské odpovědnosti a vědomého přístupu ke zdravé a udržitelné budoucnosti pro další generace se v posledních letech stala existencionálním tématem pro mnoho firem i jednotlivců. Dokládají to i aktuální výsledky exkluzivního B2B průzkumu Omnicom Media Group realizovaného ve spolupráci se Změnou k lepšímu a dalšími partnery na vzorku 379 respondentů, ve kterém 83,9 procent oslovených firem působících na území České republiky potvrdilo, že se zabývá udržitelným rozvojem podnikaní. 

Společný projekt Komerční banky a televize Nova Zelený hrdina prostřednictvím dvanácti autentických příběhů ukázal, že změna přístupu směrem k odpovědnějšímu chování není jen otázkou pro velké korporace, ale závisí i na jednotlivcích. „Téma udržitelnosti je pro veřejnost někdy natolik globální, že s důrazem na zásadní celospolečenská témata týkající se životního prostředí zůstávají kroky, které může pro lepší budoucnost udělat každý z nás, v jejich stínu. Kampaní s lokálními hrdiny a jejich inspirativními počiny v různých oblastech, na které jsme zaměřili pozornost, jsme proto chtěli povzbudit ke změnám v našich každodenních aktivitách a ukázat, že smysl má i malé osobní přispění k čistší planetě. Příběhy obyčejných lidí z našeho cyklu diváky oslovily, a snad tak i motivovaly k uvědomělému přístupu k prostředí, ve kterém žijeme, což bylo naším cílem,“ uvádí Martina Konrádová z Fuse, která stála za vznikem celé kampaně pro KB.

​Projekt Zelený hrdina patří k udržitelným aktivitám Komerční banky, která se v rámci svého podnikání dlouhodobě zaměřuje na udržitelný rozvoj, snižování uhlíkové stopy, digitalizaci, zelené poradenství, udržitelné produkty, snižování spotřeby energií, vody či omezování plastového odpadu. „Nejen v loňském roce, kdy projekt Zelený hrdina odstartoval, jsme úspěšně pokračovali v plnění naší strategie také v oblasti udržitelného podnikání. Zaznamenali jsme zejména nárůst financování projektů úzce souvisejících s bojem proti klimatickým změnám a projektů s jasně definovaným pozitivním environmentálním nebo sociálním dopadem. Ať už se například jedná o domácí čmelín, živé stěny či stavby nebo zalévání stromů v našich městech pomocí aplikace. Se Zelenými hrdiny jsme našim klientům a veřejnosti ukázali někdy možná až překvapivé cesty, na které se lze pro zdraví planety vydat. Věříme, že nejlepší inspirací ke změně jsou lidé, které máme kolem sebe, a kteří svými aktivitami dokazují, že jako společnost můžeme fungovat ve více udržitelném a odpovědném světě, když víme, jak na to. Mám velkou radost, že jako banka můžeme na jejich cestě k udržitelnější budoucnosti stát po jejich boku,říká Jitka Haubová, členka představenstva KB odpovědná za provoz.

Od října 2021 do listopadu 2022 představil projekt Zelený hrdina ve vybraných pořadech TV Nova (např. Snídaně či Rady ptáka Loskutáka), každý měsíc jedno z celkem dvanácti témat zastoupené lokálním ambasadorem. Diváci se více dozvěděli mimo jiné o obnovitelných zdrojích energie, zelených budovách, o udržitelnosti v umění, nebo navštívili unikátní přírodní rezervaci. „Téma zdravé budoucnosti planety je pro TV Nova strategické. Dlouhodobě se snažíme snižovat uhlíkovou stopu přímo v našich produkcích, i v provozu stanice, využíváme dostupné způsoby pro odpovědné chování k okolnímu prostředí. Zároveň považujeme za důležité v této problematice dál vzdělávat vlastní zaměstnance i veřejnost. Příběhy Zelených hrdinů, které jsme představili, jsou pro nás cestou, jak toho dosáhnout srozumitelnou, jednoduchou formou a společně přispět lepší budoucnosti pro nás i další generace,“ doplňuje Hana de Goeij, vedoucí sekce CSR z TV Nova.

Na podporu komunikace projektu využila Komerční banka také vlastní externí a interní kanály a sociální sítě. Informace byly po celou dobu kampaně dostupné i na speciální stránce kb.cz/zelenyhrdina a webu TN.cz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.