Moderní bydlení

Zelenského cesta po Evropě pokračuje. Navštívil spojence ve Francii i Británii

[chooze:gallery;value:31697]

​V Paříži Volodymyr Zelenskyj přistál v neděli večer. Přímo na letišti ho přivítala francouzská premiérka Élisabeth Borneová a ministryně zahraničí Catherine Colonnaová. Pak už ukrajinský prezident vyrazil přímo za svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem do Elysejského paláce, kde spolu měli povečeřet.

"Prezident Macron znovu potvrdil neochvějnou podporu Francie a Evropy při obnově legitimních práv Ukrajiny a při obraně jejích základních zájmů," uvedl Elysejský palác.

V následném společném prohlášení vyzvali oba prezidenti k okamžitému stažení ruských vojáků ze Záporožské jaderné elektrárny. Dohodli se na potřebě dalších protiruských sankcí a Francie se také zavázala poskytovat Ukrajině finanční, humanitární a vojenskou podporu, dokud to bude potřeba.

[chooze:article;value:504397]

Podobně to při předchozí návštěvě slíbil německý kancléř Olaf Scholz. "Budeme Ukrajinu podporovat, dokud to bude třeba. Doufáme, že válka brzy skončí i díky vojenské podpoře, která Ukrajině umožní bránit svou zemi," prohlásil Scholz.

"Je čas, abychom rozhodli o konci této války už v tomto roce. Letos můžeme agresora definitivně porazit," pronesl Zelenskyj.

Zelenskyj během své nedělní návštěvy Německa převzal za velkého potlesku v Cáchách Mezinárodní cenu Karla Velikého. Ocenění, které získal i Václav Havel, dostal společně s ukrajinským lidem za obranu evropských hodnot.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.