Zelenskyj chce mírový summit. Zdůraznil deset potřebných kroků

Zelenskyj chce mír a o tom, jak jej hodlá dosáhnout, mluvil v neděli s Bidenem i francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. O telefonátech informovala v noci na pondělí ukrajinská prezidentská kancelář.

K dosažení konce války je podle ukrajinského prezidenta potřeba deset kroků. O těch mluvil už ve svém listopadovém projevu na summitu G20, připomněl magazín Newsweek. Jde o zajištění jaderné, potravinové a energetické bezpečnosti, propuštění vězňů a vysídlených lidí, implementaci Charty OSN a obnovení ukrajinské teritoriální suverenity a světového řádu, stažení ruských vojsk a ukončení útoků, návrat spravedlnosti, opatření proti ekologickým škodám, prevenci eskalace a nakonec potvrzení konce války.

"Jsem rád, že z rozhovoru bylo cítit, že náš mírový plán je vnímaný pozitivně," napsal v pondělí na sociální síti Telegram Zelenskyj. "Čím dříve budou kroky realizovány, tím silnější bude mír," dodal. O tom, jak plán realizovat, chce mluvit i na pondělním summitu G7, kterého se Ukrajina zúčastní.

[chooze:article;value:477388]

Při telefonátu s Bidenem zároveň poděkoval za pomoc, kterou USA od únorové invaze Ruska Kyjevu poskytují, upozornila agentura Ukrinform. "Přispívá to k úspěchům na frontě i stabilitě ukrajinského hospodářství," poznamenal.

Ukrajinský prezident zároveň Bidena požádal, aby udělal vše pro ochranu kritické infrastruktury i obyvatelstva Ukrajiny. Ruské útoky totiž od října způsobují opakované výpadky proudu a připravují miliony domácností o teplo. "To je právě teď, když začala na Ukrajině zima, obzvláště důležité," sdělila v tiskové zprávě ukrajinská prezidentská kancelář.

Opilý Putin blábolil na veřejnosti:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.