Zelenskyj jednal v USA. Senátory se ještě snaží přesvědčit o podpoře Ukrajiny

Na schválení diskutovaného balíčku pomoci mimo jiné pro Ukrajinu má americký Senát čas už jen do pátku. Podle amerických médií je ale šance, že Republikáni změní svůj postoj, mizivá. Za schválení pomoci požadují na oplátku výrazné zpřísnění migrační politiky na jihu země. 

Joe Biden navrhl balík pomoci v hodnotě v přepočtu více než 1,3 miliardy korun. Prostředky z toho minulého přitom Ukrajině dojdou už na konci tohoto roku a bez další pomoci prý nebude schopná plánovat obranu země. "Tohle nepočká. Kongres musí schválit dodatečné financování pro Ukrajinu ještě před začátkem svátků. Je to jednoduché," apeloval americký prezident. 

[chooze:article;value:532500]

​Část z balíku by šla i Izraeli nebo Tchaj-wanu. Pozice republikánů ale podle jejich zástupců zůstává jednotná. Biden jednání strany označil za nejlepší dárek, jaký mohli Rusku k Vánocům dát. Zelenskyj se sešel i s ministrem obrany Lloydem Austinem a zástupci firem, které Ukrajině dodávají vojenské vybavení. Apeloval na Američany, že je Rusko stále ekonomicky velmi silné a Ukrajina k vítězství ve válce západní pomoc potřebuje.  

"Rusko chce víc než jen ukrajinskou půdu, zdroje nebo naše lidi. Nespokojí se jen s částí Ukrajiny nebo dokonce s Ukrajinou celou. Ukrajina je pro Rusko jen odrazovým můstkem, způsobem, jak se zachovat jako to staré impérium, které zemřelo v roce 1989, a zpochybnit vedení svobody, kdekoli se ruskému carovi zalíbí," sdělila ukrajinská hlava státu. 

Podle ruských médií už mluvčí prezidenta Vladimira Putina označil Zelenského prosby o pomoc za předem prohranou bitvu. Řekl také, že i kdyby Spojené státy balík nakonec schválily, Ukrajině ve válce stejně nepomůže.

Vojenská pomoc od USA je pro Ukrajinu nenahraditelná, říká amerikanista (12/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.