Zelenskyj napodobil Rusko. Nové vojáky bude armáda hledat ve věznicích

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal nový zákon, který rozšíří možnosti mobilizace vojáků. Nově tak bude moci armáda do svých řad nabírat i vězně, píše agentura Unian.

Podle zákona bude moci armáda mobilizovat pouze určité kategorie vězňů. Šanci na propuštění po odsloužení vojenské služby tak nebudou mít lidé usvědčení ze znásilnění nebo jiných sexuálních deliktů, vraždy, terorismu nebo vlastizrady.

Podmínky zákona také uvádějí, že mobilizace vězňů nemůže být nedobrovolná. Ke službě v armádě se tak musí vězni sami rozhodnout. Vězni budou také muset být v dostatečně dobrém fyzickém a psychickém stavu a jejich účast musí potvrdit vojenský velitel, pod nímž by vězeň sloužil.

[chooze:article;value:555583]

Takto mobilizovaní muži budou působit především ve zvláštních útvarech. Podle očekávání ukrajinské armády může tento zákon přinést 5 až 20 tisíc nových vojáků, kteří před svým nasazením dostanou příslušný vojenský výcvik, píše portál Meduza.

Podobnou strategii verbování ve věznicích zvolilo už dříve Rusko. "Samozřejmě vidíme paralely, ale stále diskutujeme i o rozdílech v našem přístupu. V Rusku to byla nucená mobilizace, kdy vězni museli narukovat. Nikoho navíc na boj nepřipravili," řekl v rozhovoru pro BBC ukrajinský ministr spravedlnosti Denis Maluska.

Rusko ve věznicích verbovalo od prvních měsíců války především prostřednictvím žoldnéřské organizace Wagnerova skupina. Na rozdíl od Ukrajiny však wagnerovci rekrutovali i vězně odsouzené za nejvážnější zločiny. Ti navíc podle svědectví nedostávali před nasazením na frontě dostatečně důkladný výcvik, což vedlo k jejich vysoké úmrtnosti.

Ukrajinci zadrželi členy Zelenského ochranky. Měli na něj plánovat atentát:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.