Zelenskyj navštívil zatopený Cherson. Záplavy na Ukrajině mají první oběti

[chooze:gallery;value:32018]

Město Cherson, které se stalo symbolem ohromných záplav, navštívil ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Naším cílem je chránit naše obyvatele před následky ruského teroristického útoku. Zachraňujeme lidi, odstraňujeme dopady ekocidy a řešíme četné humanitární otázky," napsal na twitteru Zelenskyj.

Od výbuchu na přehradě u Nové Kachovky uběhly dva dny a úřady hlásí první potvrzenou oběť v přímém důsledku povodní. V městečku Olešky, které se nachází na levém břehu Dněpru a je pod kontrolou ruských vojsk, se podle starosty utopil člověk a další dva zemřeli později v nemocnici.

"Máme zde už jednoho člověka, který zemřel. Další dva zahynuli v nemocnici a myslím, že nezůstanou sami. Mnoho lidí je upoutáno na lůžko, máme zde i lidi bez nohou. Jak se může beznohý člověk zachránit vyšplháním na střechu?" řekl podle agentury Unian starosta Olešek Jevhen Rysčuk.

Dalších pět mrtvých si vyžádaly záplavy přímo v Nové Kachovce. 41 lidí je po zaplavení města v ohrožení zdraví, především kvůli silnému podchlazení a potížím se srdcem. Tito lidé skončili v nemocnici, píše agentura RIA Novosti.

[chooze:article;value:508078]

Jeden člověk zemřel v sousední Nikolajevské oblasti. Ve vsi Vasilyvka se utopil 53letý muž. Jak uvádí Ukrinform, muž se odmítl evakuovat a rozhodl se zůstat ve svém domě, i když už voda stoupala.

Další oběti si už ve středu vyžádalo ruské ostřelování pravého břehu Dněpru, zejména města Chersonu, kde probíhá evakuace nejintenzivněji. Tam raketa jednoho člověka zabila a dalšího zranila. 

Skutečné číslo mrtvých zřejmě ještě poroste. Evakuace v řadě míst probíhá pomalu, navíc ji komplikuje skutečnost, že Dněpr je frontovou linií. Hrozbu představují také miny, které měly sloužit jako obrana před překročením řeky na obou stranách. Záplavy ale tyto miny vyplavily na břehy, kde na ně mohou lidé snadno narazit.

Na nebezpečí min upozornil i Červený kříž. "Jediné, co o nich nyní víme, je to, že je voda posunula dál po proudu. Je to velmi znepokojivé, protože miny neovlivní pouze tamní populaci, ale i záchranáře, kteří jim vyrazí na pomoc," řekl za Červený kříž Erik Tollefsen, píše Moscow Times.

Zaplavené oblasti navštívil prezident Volodymyr Zelenskyj:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.