Zelenskyj nevěří Putinovu příměří. Tvrdí, že prokoukl, o co jde ve skutečnosti

Ukrajina se nepřipojí k vánočnímu příměří, které ruské armádě ve čtvrtek nařídil Vladimir Putin. Návrh okamžitě odmítl poradce Volodymyra Zelenského, samotná hlava státu později důvody vysvětlila podrobněji.

Podle Zelenského nelze na dva dny složit zbraně už jenom proto, že Moskva opakovaně odmítá ukrajinský mírový plán, píše list DW. "Teď chtějí zneužít Vánoc jako zástěrku, i když jen nakrátko, aby přiškrtili postup našich kluků na Donbase a dovezli tam vybavení, munici a mobilizované vojáky blíž k našim pozicím," vzkázal.

"A co jim to přinese? Jenom další nárůst jejich celkových ztrát. Celý svět ví, jak Kreml využívá přerušení války k jejímu pokračování s větší silou," doplnil Zelenskyj s tím, že válka skončí, "až ruští vojáci opustí Ukrajinu nebo z ní budou vykopnutí". 

[chooze:article;value:482865]

Příměří mělo podle Moskvy platit od pátečního poledne do konce soboty, uvedla agentura TASS. "​Vzhledem k výzvě Jeho Svatosti patriarchy Kirilla pověřuji ministra obrany Ruské federace, aby zavedl režim příměří podél celé linie kontaktu mezi stranami na Ukrajině," prohlásil Putin.

Podle Dmitrije Medveděva, Putinovy pravé ruky a místopředsedy ruské bezpečnostní rady, se dalo ukrajinské odmítnutí čekat. "Myslím, že většina našeho vojenského personálu si klidně vydechla. Méně problémů a lstivosti. Je ale škoda, že lidé přišli o možnost jít do kostela. No, dědicové nacistů nikdy nešetřili lidi ani zvířata. Nejsou zvyklí," napsal na telegramu.

Další informace v reportáži TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.