Zelenskyj odvezl českým letadlem z Turecka zajaté velitele obrany Azovstalu

“Vracíme se domů z Turecka a přivážíme domů naše hrdiny,“ oznámil na twitteru Zelenskyj. Připojil video, na kterém se na letišti vítá s vojáky, kteří řídili mnohatýdenní brutální boj proti ruské přesile v ocelárnách Azovstal. Poté společně nastupují do českého letadla, kterým ukrajinský prezident přicestoval z Bulharska do Česka, na Slovensko a do Turecka. Odtud se vrátil na Ukrajinu do Lvova.

Na základě jednání s tureckou stranou se na Ukrajinu vrátili velitel Azovské jednotky speciálních operací národní gardy Denys Prokopenko, jeho zástupce Svjatoslav Palamar, zastupující velitel 36. samostatné brigády námořní pěchoty Serhij Volynskij, starší důstojník Azovské jednotky Oleh Chomenko a velitel 12. brigády národní gardy Denys Šleha, uvedla na webu Kancelář ukrajinského prezidenta.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1677669425367900160

Velitelé stáli v čele obrany Azovstalu, která se stala symbolem boje proti ruské okupaci. V beznadějné situaci dostali rozkaz, aby se společně s více než dvěma a půl tisíci bojovníky vzdali a opustili rozlehlý komplex krytů, podzemních chodeb a bunkrů v obří továrně v rozbombardovaném městě.

Po zářijové výměně zajatců, která kromě vojáků zahrnovala i proruského politika a oligarchu Viktora Mevedčuka, který na Ukrajině čelí obvinění z vlastizrady, byli převezeni do Turecka, kde jim poskytl osobní ochranu prezident Recep Tayyip Erdogan, jenž se v jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou angažuje.

[chooze:article;value:512425]

​Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova návrat velitelů není "ničím jiným než přímým porušením podmínek stávajících dohod“, informovala rozhlasová stanice RFE/RL. Na jejich základě měli zůstat velitelé v Turecku až do konce konfliktu a Moskva navíc nebyla o jejich sobotním propuštění informována.

Turečtí představitelé se k tomu podle Svobodné Evropy nevyjádřili. Zřejmě je to však nemine příští měsíc, kdy má Turecko navštívit poprvé od zahájení invaze ruský prezident Vladimir Putin.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.