Zelenskyj osobně navštívil řadu spojenců. Diplomatickou válku vyhrává, míní odborníci

Volodymyr Zelenskyj se rozhodl, že dá Vladimiru Putinovi jasně najevo, že svět je na straně Ukrajiny. Diplomatickou válku, kterou vede v podstatě od prvního momentu ruské invaze, podle expertů vyhrává. Spojenců má Ukrajina rozhodně více než Rusko.

Spojené státy americké

První kroky ukrajinského prezidenta poté, co Rusko rozpoutalo válku na Ukrajině, vedly k jeho největšímu a nejdůležitějšímu spojenci. 21. prosince 2022 ho v Bílém domě přijal prezident Joe Biden, který Kyjevu slíbil důležitou pomoc, a to včetně systému protivzdušné obrany Patriot.

[chooze:article;value:508239]

"Chtěl bych oznámit další balík bezpečnostní pomoci Ukrajině. Ten zahrnuje vybavení, které Ukrajina aktuálně potřebuje pro dělostřelectvo, tanky a raketomety," nechal se slyšet loni v prosinci Biden.

Polsko

Z USA zamířil Zelenskyj rovnou do Polska, kde se setkal s prezidentem Andrzejem Dudou, tedy svým nejbližším spojencem. Většina z jeho cest byla utajena až do poslední chvíle.

Velká Británie a Francie

V Londýně se Zelenskyj setkal s premiérem Rishim Sunakem a na audienci ho přijal i britský král Karel III. "Nikam necouvneme. Budeme tady pro Ukrajinu pořád, budeme Ukrajinu podporovat," vzkázal Sunak.

Neohlášeně pak ještě ten samý den přistál ve Francii a setkal se se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem. S evropskými státníky v Paříži vyjednával další vojenskou podporu pro obranu své země před Ruskem.

Vatikán

Letos v květnu se pak ještě po návštěvě Belgie, Finska a Nizozemska setkal ve Vatikánu s papežem Františkem. Toho Zelenskyj požádal o odsouzení ruských zločinů a řešili spolu i únosy ukrajinských dětí do Ruska.

[chooze:article;value:504595]

Německo

Po návštěvě Itálie odletěl ukrajinský prezident za dalšími důležitými spojenci. Přijal ho německý prezident Frank-Walter Steinmeier i kancléř Scholz. V Německu se potkal také se šéfkou Evropské komise (EK) Ursulou von der Leyenovou.

Mnoho evropských i světových lídrů naopak zamířilo za Zelenským do Kyjeva. Jako vůbec první krátce po ruském vpádu se tam vydal společně s polským a slovinským předsedou vlády v březnu 2022 český premiér Petr Fiala (ODS). Návštěva neměla v moderních dějinách obdoby. Poté Kyjev navštívili i další státníci, například britský premiér Boris Johnson, kanadský premiér Justin Trudeau nebo český prezident Petr Pavel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.