Zelenskyj oznámil, kdy skončí válka. Už to nebude trvat dlouho, tvrdí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že současná situace na bojišti vytvořila příležitost pro kroky, které by do roku 2025 ukončily ruskou invazi. Řekl to během středeční návštěvy Chorvatska, uvedl deník The Kyiv Independent

"Situace na bojišti vytváří příležitost učinit tuto volbu – volbu ve prospěch rozhodných kroků k ukončení války nejpozději do roku 2025," řekl Zelenskyj. "V říjnu, listopadu a prosinci máme reálnou šanci posunout věci směrem k míru a trvalé stabilitě," dodal.

Ve svém projevu na summitu také uvedl, že Kyjev i nadále počítá s pomocí od amerického prezidenta Joe Bidena a také s radami ze strany Spojeného království, Francie, Německa a Itálie.

Mírový plán 

Zelenskyj je momentálně na cestě po Evropě. Ve čtvrtek jedná v Paříži s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a ještě téhož dne se v Římě setká s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou.

[chooze:article;value:576144]

​V pátek ráno se pak ve Vatikánu sejde s papežem Františkem a následně je očekáván v Německu, kde by se měl sejít s kancléřem Olafem Scholzem. V Berlíně má také na programu schůzku se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem. Zelenskyj podle deníku Bild politikům představí svůj mírový plán, který již dříve sdělil Američanům. 

Zatím se ovšem zdá, že nejnovější plán na vítězství ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nebudí u západních spojenců přílišné nadšení. Vedení Spojených států se dle spekulací záměrům vysmálo s tím, že jsou příliš naivní. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Nedávno Zelenskyj jednal také s Donaldem Trumpem. Podívejte se, o čem se bavili (9/24):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.