Zelenskyj oznámil tři kroky k vítězství. Evropa v nich sehraje klíčovou roli

"Každý z nás to ví," řekl ukrajinský prezident Zelenskyj lídrům 50 zemí, kteří se sešli na summitu Evropského politického společenství v Moldavsku. Oznámil jim tři kroky, které by podle něj měla Evropa udělat pro vítězství Ukrajiny.

"Prvním krokem je úplná ochrana před ruským terorem zejména na zemi, ale i na obloze," řekl. Se svým projevem podle deníku Ukrajinská pravda vystoupil hned po moldavské prezidentce Maie Sanduové, která summit hostí.

Evropské země pak vyzval, aby Ukrajině poskytly bojová letadla a systémy protivzdušné obrany. Ty by podle Zelenského umožnily Ukrajině získat na bojištích výhodu.

[chooze:article;value:506692]

​Ve druhém bodě pak apeloval na země, aby jasně ukazovaly na všechny projevy ruské agrese, a to nejen na Ukrajině, ale třeba i v Moldavsku. Jako příklad uvedl to, že ruští vojáci jsou v Podněstří, které je ale oficiálně uznáváno jako součást Moldavska.

"Všichni vidíme, odkud ta agrese pochází, kdo je agresor. Rusko si zvolilo cestu agrese. Ale Rusové jsou v Podněstří přes 30 let. A jak dlouho tam zůstanou? Tato otázka musí být zodpovězena,“ řekl.

"Myslím si, že bezpečnostní záruky jsou důležité nejen pro Ukrajinu. Jsou důležité i pro Moldavsko. Rusko provádí agresi na Ukrajině a i v jiných částech Evropy existuje potenciální hrozba agrese," dodal Zelenskyj podle deníku Kyiv Independent.

[chooze:article;value:506960]

​Jako třetí krok pak Zelenskyj označil vstup Ukrajiny do NATO. Na plánovaném summitu Severoatlantické aliance, který má proběhnout v červenci, by měla být podle něj jasně stanovena cesta ke členství a měly by být schváleny bezpečnostní záruky.

Na podzim by pak prý měly začít jednání i na půdě Evropské unie. Prezident Zelenskyj si myslí, že jednou do EU vstoupí i Moldavsko, Gruzie, či Bělorusko.

Návštěva ukrajinského prezidenta na summitu Evropského politického společenství nebyla dopředu avizována. Jde o jeho první návštěvu sousední země od vypuknutí války na Ukrajině.

Kyjev čelil mohutnému útoku ruských raket. Trosky dopadly na polikliniku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.