Zelenskyj po setkání s Pavlem: Děkuji za pomoc našemu národu a dětem

Volodymyr Zelenskyj se ve čtvrtek na Pražském hradě sešel s českým prezidentem Petrem Pavlem. Na místo dorazil ve 20:24. "Navázali na témata projednávaná už na cestě prezidenta Pavla do Kyjeva. Probrali aktuální situaci na frontě, vývoj v Bělorusku, vzájemná očekávání od summitu NATO ve Vilniusu a také zapojení České republiky do poválečné obnovy Ukrajiny," sdělil Hrad krátce po deváté večer. Zelenského na Hradě uvítala Hradní stráž, zazněla česká i ukrajinská hymna.

"Těší mě, že prezident Zelenskyj je prvním ukrajinským prezidentem po 14 letech, který navštěvuje Českou republiku. Pro mě je to první závan návratu k normálnosti. To, co bych považoval za standardní – že se budeme s přáteli potkávat běžně a ne po tak dlouhé době a ne s tolika tajnostmi kolem návštěvy, které jsou samozřejmě způsobeny bezpečnostní situací," řekl Pavel po jednání.

Ocenil odvahu ukrajinského národa, se kterou se brání ruské agresi. Zmínil také, že česká vláda, soukromé společnosti i čeští občané poslali na Ukrajinu od začátku konfliktu pomoc za celkem 45 miliard korun. To zahrnovalo například 676 kusů těžké techniky, 4,2 milionu kusů středo a velkorážové munice, 180 tisíc kusů dělostřelecké munice nebo 1,5 miliardy korun na humanitární pomoc. "Nevidím jiné řešení konfliktu než ukrajinský úspěch," dodal Pavel. Uvedl také, že je v českém zájmu, aby byla Ukrajina součástí NATO.

[chooze:article;value:500963]

"Chci poděkovat českému lidu za pomoc našemu národu, našim dětem. Váš stát nám aktivně pomáhá nás přiblížit k vítězství," prohlásil na úvod svého proslovu Zelenskyj. Poděkoval i za českou podporu možnosti Ukrajiny připojit se k Evropské unii.

"Bohužel, ruská propaganda má nadále vliv na dění v České republice. Má destruktivní následky, myslím si, že je třeba se před tím chránit," upozornil také Zelenskyj. Naopak ale zmínil to, že se Česká republika neohlíží na Moskvu při přijímání svých rozhodnutí.

Ukrajinský prezident ještě předtím na svém twitteru nastínil plán návštěvy v Česku: "Budu jednat s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou (ODS, pozn. red.), předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS, pozn. red.) a předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09, pozn. red.), setkám se s členy vlády, parlamentu a zástupci médií."

Zelenskyj dále uvedl, že se jednání zaměří na podporu obrany jeho země, evropskou a euro-americkou integraci a summit NATO v litevském Vilniusu, stejně tak jako na situaci kolem jaderné elektrárny v Záporoží, mírové jednání a rekonstrukci Ukrajiny. Zástupci členských zemí NATO se ve Vilniusu sejdou příští týden v úterý 11. a ve středu 12. července.

Pražský hrad byl kvůli návštěvě uzavřen už od čtvrtečního odpoledne. "Celý areál Pražského hradu včetně zahra a návštěvnických objektů bude dne 6. 7. 2023 od 15:00 veřejnosti uzavřen. Poslední vstup do návštěvnických objektů bude v 14:30. Děkujeme za pochopení," stojí na stránkách Hradu.

[chooze:article;value:512072]

Není to první setkání obou prezidentů. Pavel Zelenského navštívil už letos v dubnu na Ukrajině. Jako vůbec první krátce po ruském vpádu se tam ale vydal společně s polským a slovinským předsedou vlády v březnu 2022 český premiér Petr Fiala (ODS). Návštěva neměla v moderních dějinách obdoby. Česko přitom patří mezi státy, které Ukrajinu v boji proti Kremlu významně podporují. 

Před příjezdem do Česka měl Zelenskyj zastávku v Bulharsku. Tam se sešel s premiérem Nikolajem Denkovem a prezidentem Rumenem Radevem.

Podívejte se, jak probíhal příjezd ukrajinského prezidenta Zelenského do Prahy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.