Moderní bydlení

Zelenskyj představil plán na ukončení války. Má pět bodů a tři tajné dodatky

"Pokud bude plán podpořen, můžeme válku ukončit nejpozději v příštím roce," řekl Zelenskyj ve středu dopoledne v ukrajinském parlamentu podle webu United24 Media. "Pokud my a naši partneři nyní neposílíme, posílí příští rok Putin," zdůraznil.

Moskva podle něj zájem o mír nemá. "Rusko neusiluje o čestný mír. Putin chce pouze válku. Musíme změnit okolnosti, aby válka skončila bez ohledu na to, co chce Putin," prohlásil.

Zelenského dlouho očekávaný plán se skládá z pěti bodů a tří tajných dodatků, píše web Kyiv IndependentPrvním bodem je pozvání Ukrajiny do NATO. Tento krok by měl být podle ukrajinského prezidenta učiněn "nyní" a je prý "důkazem odhodlání".

[chooze:article;value:578610]

Ve druhém bodu Zelenskyj vyzval k zavedení komplexního balíčku nejaderného odstrašování, jehož cílem je chránit Ukrajinu před ruskou agresí a omezit ruské schopnosti.

Třetím bodem je posílení obrany. Ten zahrnuje operace na strategických místech s cílem zabránit vytváření nárazníkových zón na Ukrajině, posílení protiletecké obrany, společné úsilí s partnery o sestřelování ruských letadel, rozšíření využití ukrajinských bezpilotních letounů a raket, odstranění omezení pro používání zbraní a poskytnutí přístupu k partnerským zpravodajským informacím.

[chooze:article;value:578642]

Čtvrtý bod je rozvoj strategického a hospodářského potenciálu. Zabývá se například tím, jak Ukrajina využívá své přírodní zdroje, jako je uran, titan a lithium. Nabízí také zvláštní dohodu o společném investování a využívání těchto zdrojů s Evropskou unií a Spojenými státy. 

Pátá část se týká poválečné bezpečnostní architektury Ukrajiny. Po válce by podle Zelenského ukrajinská armáda mohla využít své zkušenosti k posílení obranného úsilí NATO a Evropy.

Ukrajina evakuuje Kupjansk. Její armáda zřejmě oblast neudrží, říká analytik (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.