Zelenskyj přiletí do USA za Bidenem. Poprvé od začátku války opustí Ukrajinu

S překvapivou informací přišla americká média. Plán návštěvy by se mohl změnit kvůli obavám o bezpečnost a je přísně utajován, uvedla CNN.

Návštěva Volodymyra Zelenského by mohla proběhnout v době, kdy americká vláda hodlá Ukrajině poslat nový balík pomoci včetně raketových systémů Patriot. Celková hodnota balíku má činit přibližně 41 miliard korun. Bude to první zahraniční cesta ukrajinského prezidenta od zahájení ruské invaze letos v únoru. Návštěva má trvat jen několik hodin.

Zelenskyj se má ve středu setkat s prezidentem Bidenem a má vystoupit v Kongresu USA, uvádí ABC News. "Prezident Biden se těší na setkání s prezidentem Zelenským v Bílém domě, po němž bude následovat společné zasedání v Kongresu, které demonstruje silnou podporu Ukrajině," oznámila mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová.

[chooze:article;value:480238]

Sám Zelenskyj už svou účast na zahraniční cestě potvrdil. "Jsem na cestě do Spojených států, abych posílil odolnost a obranyschopnost Ukrajiny. S prezidentem Bidenem budu diskutovat o spolupráci mezi USA a Ukrajinou," napsal na svém twitteru Zelenskyj.

Američtí zákonodárci mají v nejbližší době hlasovat v rámci rozpočtových opatření o pomoci Ukrajině ve výši více než bilion korun. Pomoc by tak byla dosud největší finanční injekcí pro Ukrajinu a zajistila by přísun finančních prostředků na bojové úsilí na další měsíce, informovala AP.

Ve středu pak má být oznámen nejaktuálnější balíček pomoci, jehož součástí bude dlouho požadovaný systém raketové protivzdušné obrany Patriot. Ten je všeobecně považován za jednu z nejschopnějších zbraní dlouhého dosahu, která brání vzdušný prostor proti přilétajícím balistickým a řízeným střelám i některým letadlům. Díky svému dlouhému dosahu může sestřelovat ruské rakety a letadla daleko od jejich zamýšlených cílů.

[chooze:article;value:480442]

​Zelenského návštěvu nechtěl zatím nikdo ve Spojených státech oficiálně potvrdit. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová údajně obvolávala kongresmany a vyzývala je, aby se ve středu dostavili do Kapitolu. A to kvůli obavám, že Sněmovna bude před prázdninami prázdná, uvedl podle CNN jeden ze zákonodárců. Pelosiová je požádala, aby se ve středu večer dostavili "na velmi zvláštní setkání zaměřené na demokracii".

Ukrajinský prezident do USA vyráží téměř rovnou z nejtěžších bojů v Bachmutu, kde v úterý navštívil vojáky. Na videu, které zveřejnil jeho úřad, dostal ukrajinskou vlajku podepsanou bojovníky a řekl, že ji předá americkým představitelům.

Cestu prezidenta Zelenského do USA okomentoval analytik Pavel Havlíček: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.