Zelenskyj: Svět je díky summitu blíže spravedlivému míru na Ukrajině

Do podhůří švýcarských alp zamířilo celkem 92 delegací a zástupci osmi mezinárodních organizací. Hlavními body programu byla jaderná bezpečnost, potravinová bezpečnost a dopady ruské agrese na humanitární sektor.

Na společném komuniké, které obsahuje bezpečnostní zásady při řešení konfliktu na Ukrajině, se jich ze stovky účastníků shodlo 84, a to včetně České republiky. Tu na Summitu zastupoval prezident Petr Pavel, který spolupředsedal skupině o jaderné bezpečnosti.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je svět díky summitu o krok blíže spravedlivému míru na Ukrajině. "Tento summit by měl spojit naše úsilí. Jsme ve válce a nemůžeme si dovolit ztrácet čas," prohlásil Zelenskyj.

[chooze:article;value:560270]

​"My jsme od počátku věděli, že to bude první krok na cestě. Něčím se musí začít. Já si myslím, že na to, že to byl první krok, tak předčil očekávání. Na summitu byly země ze všech kontinentů. V naprosté většině se shodly na přijaté deklaraci, což samo o sobě není úplně běžné a nestává se to na první pokus ani v organizacích, které mají mnohem méně členů," uvedl prezident Petr Pavel.

Švýcarská prezidentka Viola Amherdová už na začátku Summitu uvedla, že konference nemá ambice, aby vyjednala okamžitý mír na Ukrajině. Může ale inspirovat proces, který ke spravedlivému a trvalému míru na Ukrajině povede.

Zajištění míru se ale podle řady expertů neobejde bez Ruska. To podle prezidenta Petra Pavla sice pozvánku dostalo – konference se ale nezúčastnilo. Ruský prezident Vladimir Putin dokonce v předvečer Summitu zveřejnil vlastní podmínky míru na Ukrajině. Jeho součástí mělo být nepřijetí Ukrajiny do NATO a stáhnutí ukrajinských vojsk z východu země napadeného Ruskem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.