Zelenskyj uctil padlé vojáky. Světové budovy rozzářily ukrajinské barvy

Už rok vstávají Ukrajinci s obavou, že se nedožijí večera. Už rok je od totální okupace dělí pouze pár set kilometrů a tisíce hrdinných obránců. Právě jim prezident Volodymyr Zelenskyj věnoval úvod svého projevu.

"Hovořím k tobě, ukrajinský vojáku. Hovořím k tobě, zachránce Ukrajiny. Dnes, rok od začátku rozhodující války za nezávislost Ukrajiny, ti chci poděkovat. Jsem na tebe hrdý. My všichni jsme na vás hrdí," řekl Zelenskyj.

Tisíce ukrajinských obránců se dnešního dne nedožily. Některým padlým udělil Zelenskyj během ceremoniálu na Sofijském náměstí nejvyšší řád Hrdina Ukrajiny. "Co mohu říct, nikdy nezapomeneme," uvedl.

[chooze:article;value:491632]

Svou pozornost upřel Zelenskyj s poděkováním i na zbytek světa. V části projevu, která byla určena zemím podporujícím Ukrajinu, vyjmenoval místa největších zločinů, kterých se Rusové dopustili a poděkoval Západu za zbraně.

"Děkuji všem našim partnerům, spojencům a přátelům, kteří stáli po našem boku po celý rok. Jsem rád, že se mezinárodní anitputinovská koalice tolik rozrostla," pokračoval Zelenskyj.

"Už je to rok, ale mně to připadá jako jeden dlouhý den. Během toho dne jsme museli evakuovat, vytvořit civilní obranu a bojovat na hranicích Kyjeva," prohlásil kyjevský starosta Vitalij Kličko.

[chooze:article;value:491847]

Na Ukrajinu v pátek přijel polský premiér Mateusz Morawiecki. Spolu se Zelenským navštívili zraněné ukrajinské vojáky v jedné z kyjevských nemocnic.

Výročí napadení Ukrajiny připomínali po celém světě, Česko nevyjímaje. Do ukrajinských barev se zahalila i budova českého ministerstva zahraničích věcí.

Ukrajinské barvy ale rozsvítily mnohem více významných světových staveb. Žlutá a modrá barva se dnes rozzářila například na Eiffelově věži v Paříži, na budově Evropského parlamentu v Bruselu nebo na slavné opeře v Sydney.

Zajímavá zpráva přišla přímo z ruského hlavního města. V ulicích Moskvy se totiž konalo hned několik protestů proti okupaci Ukrajiny. Někteří demonstranti přišli položit květiny k různým pomníkům, které mají nějakou souvislost s Ukrajinou. Tam ale byli podle informací ochránců lidských práv zatčeni ruskou policií.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.