Zelenskyj už toho má dost. Chce, aby se Západ zapojil do války

Západním spojencům trvá příliš dlouho, než dojdou k rozhodnutí ohledně vojenské podpory pro Ukrajinu, řekl prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro agenturu Reuters. Měli by se podle něj i aktivně zapojit do války a pomáhat likvidovat ruské rakety.

"Každé rozhodnutí, ke kterému dospějeme my a později všichni společně, se opozdí zhruba o rok," kritizoval prezident rychlost rozhodování Západu. Větší aktivita by podle něj přitom napadené zemi pomohla k výhodě nad Ruskem.

[chooze:article;value:556322]

Ukrajinci podle něj nemají dostatek bojových letounů a potřebovali by alespoň 130 letadel F-16, aby odolali ruskému tlaku. Pokud Západ není schopný dodat požadované stroje, měl by údajně zapojit svoje systémy vzdušné obrany do ochrany země.

"Když letí rakety, jsou vyslána polská letadla, ale ta ruské rakety nesestřelují. Mohou to udělat? Jsem si jistý, že ano. Jedná se o útok ze strany zemí NATO nebo zapojení se do konfliktu? Ne," vyjádřil se.

[chooze:article;value:556327]

Nedostatek protivzdušné obrany se projevil tím, že Rusko zintenzivnilo své údery po celé zemi, zaměřené především na energetickou infrastrukturu. Ty měly státu způsobit škody za více než miliardu dolarů, píše web Kyiv Independent.

Volání o pomoc přichází v době intenzivních bojů na frontě. Podle Zelenského je situace jedna z nejobtížnějších od začátku války. "Dnes je situace pod kontrolou. Před týdnem to bylo obtížnější," řekl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.