Zelenskyj v Bruselu děkoval za podporu. Odložil dokonce svou vojenskou mikinu

Poprvé od vypuknutí války na Ukrajině zavítal Volodymyr Zelenskyj do sídla Evropské unie (EU). V Bruselu se potkal s prezidenty a premiéry všech členských států sedmadvacítky.

"Vítejte v Evropské unii. Vítejte doma. Uvědomujeme si, jak jste riskoval během cesty sem a ceníme si vaší návštěvy," řekl Zelenskému předseda Evropské rady Charles Michel.

[chooze:article;value:489055]

Na summitu Evropské rady Zelenskyj požádal o rychlé dodávky zbraní a munice. Poděkoval také za dosavadní pomoc, a to jak vojenskou, tak finanční a humanitární.

"Jsme vám velmi vděční za všechno. Cítíme, jaké se mezi námi udělalo bezpečnostní pouto. Je to historický příklad pro každého budoucího agresora. Příklad, proč není dobré útočit na území Evropy," uvedl ukrajinský prezident.

Zelenskyj se v Bruselu zúčastnil řady jednání. Na českého premiéra Petra Fialu (ODS) přišla řada společně s Finskem, Slovenskem nebo Dánskem. "Já jsem s panem prezidentem Zelenským celkem v kontaktu, jsme si telefonovali. Takže vím dobře, co Ukrajina potřebuje. A jsme připraveni to samozřejmě podporovat," sdělil Fiala.

Ještě před summitem Evropské rady promluvil Volodymyr Zelenskyj na plénu Evropského parlamentu. I tam poděkoval Evropské unii za pomoc. "Uvědomuje si, že dopady války jsou i v Evropě a ocenil i solidaritu," řekla poslankyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO).

Zelenskyj na návštěvu belgické metropole pozměnil i tradiční oděv, který ho od začátku ruské agrese provází. Typickou vojenskou mikinu ve čtvrtek vyměnil za černou.

[chooze:gallery;value:30312]

Podívejte se na brífink Petra Fialy před odletem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.