Moderní bydlení

Zelenskyj všechno neříká tak, jak to je. Spojenci mu nedůvěřují, říká generál

Ukrajinský prezident v tomto týdnu zamířil do Spojených států, kde se západními spojenci jednal o další podpoře. Mimo jiné se měl snažit vyjednat povolení k použití západních střel dlouhého doletu na vojenské cíle za ruskými hranicemi.

"Zelenskyj říká, že tyto prostředky budou použity jen na vojenské cíle nebo cíle, které podporují ruskou agresi na Ukrajině. Na druhé straně, prezident Zelenskyj občas neříká všechno tak, jak to je a jak zamýšlí," řekl Šedivý. Jako příklad uvedl výpad do Kurské oblast nebo sabotáž plynovodu Nord Stream, o kterých spojence neinformoval.

[chooze:article;value:568215]

To podle generála může vést k určité nedůvěře ze strany západních politiků. "Zatím, to je potřeba říct, pokud Ukrajinci provedli nějaký takový hluboký úder, a provádí údery až do hloubky 1 200 až 1 300 kilometrů na ruském území, tam jsou to všechno údery na vojenské cíle," dodal.

Dosažení maximalistických cílů Ukrajiny ve válce nepovažuje za příliš realistické. Podobně se k požadavkům na osvobození všech území okupovaných od roku 2014 tento týden vyjádřil i prezident Petr Pavel. Podle něj je pravděpodobné, že dočasně zůstanou pod ruskou kontrolou.

[chooze:article;value:575811]

A Ukrajincům do určité míry podle Šedivého na některých místech škodí i to, že část jejich sil drží pozice v Kurské oblasti. "Zaměstnává to velkou část dobře vycvičených a vybavených vojsk, která chybí úplně jinde," řekl. Rusové v poslední době hlásí úspěchy hned na několika místech fronty.

Podívejte se na celý záznam pořadu Za pět minut dvanáct (29/9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.