Zelenskyj vyhrožuje: Přijměte nás do NATO, nebo si pořídíme jaderné zbraně

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zvažuje pořízení jaderných zbraní pro ukrajinskou armádu. Podle britského Telegraphu o tom mluvil na setkání s evropskými lídry v Bruselu. "Buď bude mít Ukrajina jaderné zbraně, které jí poskytnou ochranu, nebo se musí stát součástí nějaké aliance. A kromě NATO žádnou jinou podobně efektivní alianci neznáme," prohlásil.

Ukrajina přitom jaderné zbraně už v minulosti měla. Zdědila totiž část sovětského nukleárního arsenálu poté, co se Sovětský svaz na začátku 90. let rozpadl. Těchto zbraní se ale vzápětí vzdala, jejich udržování totiž není jednoduchá ani levná záležitost.

[chooze:article;value:579231]

Výměnou za to dostala bezpečnostní záruky od Spojených států, Velké Británie a Ruska v rámci takzvaného Budapešťského memoranda z roku 1994. Tato dohoda se ale po ruské invazi proměnila takřka v cár papíru a Zelenskyj to nyní připomíná.

"Která z těchto hlavních jaderných mocností trpěla? Všechny? Ne. Jen Ukrajina," stěžoval si v Bruselu podle webu Politico. "Kdo se vzdal jaderných zbraní? Všechny? Ne. Ukrajina. Kdo dnes bojuje? Ukrajina," dodal. Zdůraznil ale, že preferuje kolektivní bezpečnost, kterou nabízí NATO, před odstrašením, které nabízí jaderné zbraně.

[chooze:article;value:579233]

Právě vstup do NATO je součástí Zelenského "plánu vítězství", který má vést ke konci války rozpoutané Ruskem. Ten ale budí zatím spíše rozporuplné reakce. Například nový generální tajemník Severoatlantické aliance Mark Rutte byl ohledně plánu velmi opatrný a nechal se slyšet, že se nedá říct, že by jej celý podporoval.

Slovenský premiér Robert Fico pak volil ještě ostřejší slova. Podle něj může Zelenského plán rozpoutat třetí světovou válku a postavil se ostře proti němu.

Severokorejci bojují proti Ukrajincům v Kursku. První z nich už ale dezertovali (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.