Zelenskyj vystoupí v americkém Senátu, za pomoc Ukrajině lobuje i stovka evropských zákonodárců

Kromě projevu v Senátu se Zelenskyj setká také s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem. Plánovaná setkání přicházejí v době, kdy je budoucnost americké pomoci Ukrajině zpochybňována a stávající finanční prostředky jsou téměř vyčerpány. V plánu je rovněž meeting s americkým prezidentem Joem Bidenem. Podle vyjádření tiskové mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreové pozval Biden Zelenského do Washingtonu, aby "zdůraznil neotřesitelný závazek Spojených států podporovat ukrajinský lid při jeho obraně proti brutální ruské invazi".

Svůj projev měl Zelenskyj přednést v Kongresu už 5. prosince, těsně před hlasováním o návrhu zákona o dodatečném financování, ale na poslední chvíli byl zrušen. Vůdce demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer tehdy bez dalších podrobností řekl, že "něco se stalo na poslední chvíli". Ukrajinská velvyslankyně v USA Oksana Markarovová později vysvětlila, že Zelenskyj projev zrušil, protože Kongres diskutoval také o dalších vnitrostátních otázkách, a ne jen o pomoci Ukrajině.

[chooze:article;value:532419]

Navzdory nejistým prognózám o osudu další pomoci Ukrajině, oznámil v pondělí mluvčí Rady národní bezpečnosti USA John Kirby další balíček pomoci pro Ukrajinu, který podle jeho slov lze od Bílého domu očekávat do konce roku 2023, píše server Kyiv Independent. "V tomto roce nám nezbývá příliš mnoho týdnů na to, abychom byli schopni poskytnout bezpečnostní pomoc." řekl Kirby. "Takže bych plně očekával, že do konce měsíce oznámíme další bezpečnostní pomoc."

K uvolnění pomoci Ukrajině vyzvala americké zákonodárce v otevřeném dopise také více než stovka vysoce postavených evropských zákonodárců, informuje agentura Reuters. Představitelé zastupující nejméně 17 evropských zemí, včetně Francie, Německa, Itálie a Polska. Iniciátorem dopisu je francouzský poslanec Benjamin Haddad, patřící ke straně prezidenta Emmanuela Macrona. Mezi signatáři dopisu je i německý poslanec Michael Roth, předseda zahraničního výboru Bundestagu, a italský politik Giulio Tremonti.

"Američtí představitelé, demokraté i republikáni, již léta žádají Evropany, aby převzali větší odpovědnost za svou vlastní bezpečnost. S tímto legitimním požadavkem souhlasíme," cituje Reuters z dopisu. Představitelé EU v něm uvádí, že příspěvky Evropy na Ukrajinu od doby ruské invaze, se vyrovnaly příspěvkům USA. "Vojenské výdaje navíc vzrostly v celé Evropě," uvedli evropští zákonodárci. "Americká vojenská pomoc je však zásadní a naléhavá."

Lídři Evropské unie se ve čtvrtek a v pátek sejdou na summitu v Bruselu, aby rozhodli o návrzích na poskytnutí ekonomické podpory Kyjevu ve výši 50 miliard eur, přidělení dalších 20 miliard eur ukrajinské armádě a zahájení přístupových rozhovorů. K tomu by ale museli přesvědčit maďarského premiéra Viktora Orbána, který se netají svými vazbami na ruského prezidenta Vladimira Putina a pohrozil, že bude vetovat rozhovory o pomoci a rozšíření.

Ukrajina ztrácí na Západě podporu. Problémy má Zelenskyj i doma (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.