Zelenskyj znovu zamíří do USA. Kongres bude jednat o pomoci Ukrajině za 21 miliard dolarů

Zelenského cesta se uskuteční v době, kdy Kongres projednává žádost prezidenta Joea Bidena o poskytnutí vojenské a humanitární pomoci Ukrajině ve výši až 24 miliard dolarů, uvádí AP. Rada Bílého domu pro národní bezpečnost zatím odmítla Zelenského plány komentovat, včetně toho, zda se v Bílém domě setká s Bidenem.

Podrobnosti Zelenského návštěvy, která se uskuteční příští týden, zatím nebyly oficiálně zveřejněny. Jako první o ní informoval washingtonský zpravodajský deník Punchbowl News.

[chooze:article;value:480687]

Představitel administrativy pod podmínkou anonymity prozradil, že Zelenskyj se setká s Bidenem v Bílém domě příští čtvrtek. Návštěvu Kapitolu potvrdili rovněž pod podmínkou zachování mlčenlivosti o jejich identitě dva kongresoví asistenti. Ukrajinský prezident by měl v sídle OSN v New Yorku pronést projev a má v plánu se zde setkat s dalšími světovými lídry.

https://twitter.com/AP/status/1702442978457842124

Ukrajinský prezident navštívil Washington už v prosinci 2022 a pronesl emotivní projev na společném zasedání Kongresu. V té době to byla jeho první známá cesta mimo svou zemi od invaze Ruska v únoru téhož roku.

Ve svém projevu před zákonodárci Zelenskyj poděkoval Američanům za pomoc při financování válečného úsilí a řekl, že tyto peníze "nejsou charitou", ale "investicí" do globální bezpečnosti a demokracie. Sál jej za to odměnil potleskem ve stoje.

Kongres se však stále více rozchází v názoru na poskytnutí dalších finančních prostředků pro Ukrajinu, protože válka trvá již druhým rokem. Biden usiloval o balíček 13,1 miliardy dolarů dodatečné vojenské pomoci Ukrajině a 8,5 miliardy dolarů na humanitární podporu. Zahrnuje také 2,3 miliardy dolarů na financování dárců prostřednictvím Světové banky.

Konzervativní republikánští zákonodárci totiž prosazují rozsáhlé škrty ve federálních výdajích a někteří z nich, kteří jsou spojenci bývalého prezidenta Donalda Trumpa, chtějí peníze pro Ukrajinu zcela zastavit.

Zelenskyj osobně navštívil řadu spojenců. Diplomatickou válku vyhrává, míní odborníci (07/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.