Zelenskyj zvažuje zemětřesení ve vládě. Premiér Šmyhal ho prý unavuje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle tamního portálu Ukrajinska Pravda není spokojený s prací premiéra Denyse Šmyhala a plánuje v čele vlády výměnu. "Prezident je ze Šmyhala unavený, je to vidět z jeho postoje na jednáních. Už ho ani moc neposlouchá," nechal se slyšet zdroj blízký vládě.

"Zelenskyj neustále chce nějaká kreativní řešení a návrhy. A Šmyhal, i když v posledních letech vyrostl, se nemůže úplně změnit," popsal problémy v čele Ukrajiny zdroj. Podle dalšího zdroje je to navíc už nejméně podruhé, co se v zákulisí o konci Šmyhala v čele vlády mluví.

V čele kabinetu je přitom Šmyhal už od roku 2020, kdy podle CNN nahradil pouze krátce vládnoucího premiéra Hončaruka. I s jeho výkonem byl tehdy Zelenskyj nespokojený.

[chooze:article;value:562949]

Pokud by Šmyhal skončil, znamenalo by to také konec celé vlády. Ta přitom od začátku války zažila už několik změn. V září loňského roku skončil v důležité pozici ministra obrany Oleksij Reznikov. Přesné důvody jeho konce tehdy nezazněly. Pravděpodobně k tomu došlo ale kvůli korupci v jeho okolí.

Letos v dubnu pak skončil také ministr zemědělství Mykola Solskyj. Podle webu Politco podal demisi poté, co vyšlo najevo, že se měl před vstupem do vlády podílet na nezákonném získávání státní půdy v hodnotě asi 170 milionů korun.

Šmyhala v čele vlády pravděpodobně nahradí vicepremiérka a ministryně hospodářství Julija Svyrydenková. Spekuluje se ale také o předsedovi představenstva společnosti Naftogaz Oleksiji Černyšovovi. Případného nového premiéra ale musí nejdříve schválit parlament.

​ Bezpečnostní analytik: Rusko a Ukrajina teď mají nejzkušenější armádu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.