Zelený týden na Nově zahájil dobročinný bazar. Výtěžek rozdělí organizace ADRA

Celkem 11 až 20 kilogramů za rok. Tolik oblečení vyhodí průměrně každý Čech. To je jako bychom zlikvidovali jedny džíny týdně. A přitom právě textil patří dnes k nejproblematičtějšímu odpadu, nelze ho totiž jednoduše zrecyklovat.

"Do tříděného textilu patří pouze čistý textil, nepoužitelný, špinavý dáváme zatím do komunálu. Primárně se to oblečení využije právě na charitu, akorát už jsou to menší části toho celého objemu celého, zbytek se prostě likviduje," sdělila Tereza Kovalčíková, koordinátorka spolku Arnika, který je zaměřený na ochranu životního prostředí. 

[chooze:article;value:543872]

​"Je to škoda, protože pak přichází hodně věcí nazmar, bylo by dobré uvažovat už při nákupu nad tím, co budeme dělat, až to nebudeme potřebovat. Myslím, že v tom nám nepomůže Evropská unie, to musíme sami," řekli lidé v anketě. "Dosud jsem nakupovala ve fashion obchodech, což není úplně dobře, teď jsem spíš přešla na sekáče," řekla mladá žena. 

"Když si něco pořizujeme domů, ať už je to oblečení nebo jakékoli jiné věci do domácnosti, tak zkrátka se snažíme rozmýšlet, jestli ty věci opravdu potřebuju a přemýšlím, jestli si je případně nemůžu pořídit z druhé ruky," řekla ředitelka platformy Zerowasters Veronika Nováčková. "Oblečení můžete tzv. vyswapovat, to znamená vyměnit. Existují například veřejné swapy, které organizují některé spolky," poznamenala Anna Kárniková z Hnutí Duha.

Také televize Nova se zapojila a uspořádali dobročinný bazárek vlastního oblečení. Výtěžek z něj poputuje do humanitární organizace ADRA, která jej poskytne potřebným seniorům, zdravotně postiženým a znevýhodněným dětem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.