Železničáři obnovili provoz na koridoru v Pardubicích. Vlaky jezdí bez omezení

[chooze:gallery;value:36141]

Zprůjezdnit železniční koridor v Pardubicích se po středeční tragické nehodě podařilo v pátek odpoledne. "Provoz na trati v Pardubicích je obnoven! První vlak pojede omezenou rychlostí 50 km/h, další již plnou traťovou rychlostí," uvedl na síti X generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

"Na likvidaci poškozených vlaků jsme nasadili všechny dostupné síly, které od tragické události neúnavně a nepřetržitě pracovaly. Díky jejich profesionálnímu zásahu je trať opět v provozu ve velmi krátkém čase," dodal Svoboda.

Předcházelo tomu odklizení zdemolovaného spacího vozu a odtržení sražených lokomotiv. Oddělit se je podařilo pomocí dvou lokotraktorů ve čtvrtek kolem 20. hodiny. Před půlnocí je čekal odtah do depa, zjistila na místě TV Nova.

"Postupně se začne pracovat na nejvíce poškozeném vagónu pro osobní přepravu," informoval potom mluvčí drážních hasičů Martin Kavka.

Zdemolovaný spací vagón byl hned za lokomotivou rychlíku a zahynuly v něm všechny čtyři oběti neštěstí. S jeho odklízením se mělo začít v pátek ráno. Unavená četa nehodového vlaku nemohla z bezpečnostních důvodů v náročné práci pokračovat za umělého osvětlení.

[chooze:article;value:558887]

​Posledním krokem k úplnému obnovení provozu měla být prohlídka a oprava trati i zabezpečovacího zařízení. Správa železnic v pátek ráno upřesnila, že pokud půjde vše podle plánu, rozšíření provozu bude kolem 18. hodiny.

"Zbývá odstranit nejvíce poškozený vagón osobní přepravy. Na místě pracují hasiči a další zaměstnanci," uvedla na síti X. Nakonec ale pracovníci odhady předčili a provoz obnovili už před pátou hodinou.

Vlaky mezitím místem projížděly po jedné koleji rychlostí sníženou na 30 km/h. Některé spoje nahradily autobusy, jiné dráhy zrušily.

V noci na pátek byl provoz v Pardubicích od 22 hodin do pěti ráno kvůli odklízení následků nehody zcela zastaven. Noční rychlíky jezdily přes Hradec Králové a doplnila je náhradní autobusová doprava.

[chooze:article;value:558916]

​Rychlík RegioJetu mířící z Prahy do Košic a ukrajinského Čopu se s nákladním vlakem srazil ve čtvrtek před 23. hodinou poté, co projel návěstidlo a vjel do dráhy připravené pro nákladní soupravu. Zda šlo o chybu strojvedoucího, nebo o technickou závadu, zjišťují vyšetřovatelé. Policie případ kvalifikovala jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.

Při srážce zahynuly dvě Slovenky a dvě ženy z Ukrajiny. Dalších 27 cestujících a jeden ze strojvůdců utrpěli zranění. Předběžná škoda na obou soupravách a trati byla vyčíslena na 110 milionů korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.