Zeman omilostnil firmu z kauzy Lány. Působí v ní i hokejista Jaromír Jágr

Podle tiskové zprávy Pražského hradu prezident Miloš Zeman prominul nejmenované "právnické osobě zbytek trestu zákazu plnění veřejných zakázek nebo účasti na veřejné soutěži, který jí byl uložen za zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě".

Jako důvody omilostnění Zeman uvedl, že společnost už významnou část trestu vykonala a také to, že trest negativně dopadá na zaměstnance této společnosti. O jakou společnost přesně jde, ale Hrad neuvedl.

Podle zdrojů televize Nova šlo o společnost Energie-stavební a báňská z Kladna, která byla odsouzena v případu ovlivňování zakázky na odvodnění svahů v Lánské oboře společně s tehdejším šéfem Lesní správy Lány Milošem Balákem, kterého prezident omilostnil už dříve. Že milost dostala, v úterý odpoledne potvrdila i Energie-stavební a báňská.

[chooze:article;value:493320]

Ve firmě působí jako místopředseda představenstva hokejista Jaromír Jágr, který ve vedení firmy, někdejší Energie Kladno, nahradil svého zesnulého otce. Jágr milost pro společnost ale nechtěl komentovat s tím, že na představenstvu byl naposledy před půl rokem.

Zeman milost udělil těsně před koncem svého mandátu. Po inauguraci 9. března ho na postu hlavy státu nahradí Petr Pavel. Zeman za 10 let v úřadě udělil celkem 26 milostí, včetně této. Před svým nástupem na Hrad sliboval, že bude milosti udělovat pouze z humanitárních důvodů. 

Několik jeho milostí ale vyvolalo kontroverze. Patřila mezi ně například právě zmiňovaná milost pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka nebo prominutí podmínky pro bývalou vedoucí Úřadu vlády a manželku expremiéra Nečase Janu Nečasovou.

Prezident Zeman udělil další milost. Prominul podmínku Janě Nečasové (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.