Zeman pobouřil politiky i odborníky. Zvažuje jmenování šéfa Ústavního soudu

Prezident Miloš Zeman, kterému zbývají ve funkci zhruba tři měsíce, stihl zvednout ze židle politiky i ústavní právníky. Zvažuje totiž, že by ještě před svým odchodem z funkce jmenoval předsedu Ústavního soudu.

Současný šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský končí ve své funkci 6. srpna, Zemanův mandát ale končí už v březnu. Právníci proto možné jmenování nového předsedy označují za protiústavní. Kdyby se Zeman k tomuto kroku odhodlal, mohl by způsobit ústavní krizi a vyvolat složité spory o to, zda a jak lze takové jmenování napadnout, případně zneplatnit.

"Nový prezident může tento akt vyhodnotit jako nezákonný a v době, kdy není účinný, tak ho může zrušit a nahradit novým rozhodnutí," myslí si například ústavní právník Jan Wintr.

[chooze:article;value:478960]

Zeman by jmenováním šéfa Ústavního soudu sebral svému nástupci jednu z jeho hlavních přímých pravomocí. Během příštího roku musí nová hlava státu jmenovat celkem sedm z patnácti ústavních soudců, tedy polovinu Ústavního soudu. Sedmi soudcům, včetně předsedy Rychetského, totiž končí desetiletý mandát.

"Touží-li někdo po vysoké ústavní funkci tak silně, že je ochoten podílet se na zprznění Ústavy a přijmout s půlročním předstihem nominaci na obsazené místo, ukazuje nejen chtivost, ctibažnost a nestoudnost, ale hlavně selhání v roli, v níž se nachází, totiž být strážcem Ústavy," okomentoval možnost, že by se Zeman pokusil soudce dosadit, bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Jan Baxa.

"Ústava dává prezidentovi právo jmenovat předsedu Ústavního soudu a jediná omezující podmínka spočívá v tom, že to musí být někdo z členů Ústavního soudu. Žádné další podmínky Ústava nezná," myslí si prezident. V pondělí kandidáta na funkci přijal na Hradě. O koho jde, ale tají.

[chooze:article;value:478734]

"Vycházím z toho, že tento předseda by neměl dělat z Ústavního soudu třetí komoru Parlamentu a odolat pokušení vydávat politické proklamace," přiblížil Zeman.

"Prezident Zeman se nachází v období, kterému se říká chromá kachna. To je to období, kdy ten politik končí a ví, že nebude kandidovat a může si dovolit kousky, které by si v prvním období nedovolil," hodnotí vývoj kolem jmenování ústavních soudců politolog Milan Školník.

Mezi politiky se reakce na Zemanův plán se různí. "Vyvolalo by to obrovské spory. Abychom k těm krizím, kterým čelíme, si přidali krizi ústavní, nechceme," myslí premiér a předseda ODS Petr Fiala. Podle Tomia Okamury (SPD) to ale může být dobrý krok. "Já v kroku prezidenta vidím snahu o to, aby to byl nově někdo nestranný a objektivní," myslí si.

[chooze:article;value:477571]

Úvahy prezidenta Zemana se nelíbí ani kandidátce na tuto funkci a favoritce posledního volebního průzkumu Danuši Nerudové.

"Je to v rozporu s pětiletým mandátem prezidenta. To by mohl Miloš Zeman klidně jmenovat dalšího guvernéra České národní banky od roku 2028. Já bych považovala tento jeho krok za neexistující. Shodují se na tom i ústavní právníci. Již teď diskutují, jak by nově zvolený prezident měl postupovat, což je dobře, protože na tu situaci budeme připraveni," myslí si Nerudová.

Andrej Babiš (ANO) si pak myslí, že se k tomuto kroku Zeman nakonec neodhodlá. "Já jsem se ptal pana prezidenta na tuto informaci nebo spekulaci a on mě informoval, že právě vybírá nového ústavního soudce, a to musí být se souhlasem Senátu. No a tahle informace prý není na programu dne," tvrdí Babiš.

"Samozřejmě je to velice důležitá funkce, vlastně nejvyšší ústavní funkce, která rozhoduje o všech, i o prezidentovi. Já doufám, že to nenastane," dodal předseda hnutí ANO následně.

[chooze:article;value:476250]

"Miloš Zeman byl po celou dobu svého mandátu znám svým tvořivým přístupem k výkladu Ústavy a tohle je toho důkazem, protože evidentně Ústava nepočítala s tím, že by ji někdo chtěl takhle napnout až k prasknutí," myslí si pak třetí z favoritů blížící se volby Petr Pavel.

"Já si myslím, že kdokoli bude prezidentem nebo prezidentkou od března, tak k tomu bude muset přistoupit jinak než Miloš Zeman, to znamená nerozhodovat sám za sebe, ale spíše se spolehnout na rozhodnutí soudců," dodal generál ve výslužbě svůj pohled na to, jak by si měl Zemanův nástupce počínat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.